BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Tuininrichting de leukste trends en accessoires op een rij

2018 is alweer ruim een maand oud. Dit betekent dat het voorjaar ook langzaamaan weer dichterbij komt. Tijd dus om na te gaan denken over de inrichting van uw tuin voor het voorjaar en de komende zomer. Wat zijn de belangrijkste tuintrends? En welke tuinaccessoires kunt u gebruiken om de tuin een sfeervoller uiterlijk te geven? In dit artikel laten we u de belangrijkste trens op het gebied van tuininrichting zien.

De culinaire kooktuin

Het concept van de klassieke moestuin wordt geleidelijk aan geherdefinieerd en neemt steeds vaker de vorm aan van een culinaire kooktuin. De nadruk ligt bij dit type tuininrichting op het verbouwen van verse groente en fruit in de eigen tuin, uitgebreid met een uitgebreid scala aan eetbare bloemen en kruiden. Een tuin vol vers voedsel vergroot ook de mogelijkheden tot buiten koken. De traditionele barbecue kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden afgewisseld met meer exquisiete en gezonde culinaire hoogstandjes. Buitenhaarden komen in dit type tuin goed van pas en zorgen ervoor dat je ook in het vroege voorjaar buiten kunt zitten en gemakkelijk een smakelijke kop warme chocolademelk warm maakt.

De opkomst van verticaal groen bij de tuininrichting

Tuininrichting

Ook het plaatsen van verticaal groen is een trend die we in steeds meer tuinen terug zien komen. Door groene gevelbekleding toe te passen en muren of gebouwen te bedekken met mos of klimplanten, wordt het aangezicht van uw tuin en woning een stuk groener. Door verticaal groen zowel in buiten- als binnenruimtes te verwerken, ontstaat een natuurlijke verbinding tussen tuin en interieur.

Bloementuinen met verschillende niveaus

De mooiste bloementuinen zijn opgebouwd uit borders op verschillende niveaus. De hoogteverschillen creëren een verrassend en esthetisch bekoorlijk effect. Zo kunt u vanaf het terras nog beter genieten van de fraaie bloemenpracht in uw tuin. Voor het scheppen van een bloementuin met verschillende niveaus, kunt u terugvallen op houten of metalen rolborders. Met speciale borderrol brengt u gemakkelijk borders, verhogingen en tuinpaden aan in uw tuin zonder dat u veel tijd en inspanning kwijt bent aan het onderhouden ervan.

Sfeervolle avonden met vuurschalen en terraskachels

Tuininrichting

Het nadeel van het Nederlandse klimaat is dat het vaak alleen hartje zomer echt warm genoeg is om lang buiten te blijven zitten. Maar hier is wel iets aan te doen. Met een terraskachel of sfeervolle vuurschaal kunt ook op frissere avonden buiten genieten van een goed boek of een gezellige borrel met vrienden of familie. Een terrashaard zorgt niet alleen voor extra warmte, maar creëert ook sfeer in uw tuin. Een prima aanvulling op uw tuininrichting dus. Het zacht knapperende hout en de felgele vlammen die door de avond dansen: het is de perfecte achtergrond voor een gezellig samenzijn onder de sterrenhemel. Een terraskachel is bovendien ook energiezuiniger en milieuvriendelijker dan de centrale verwarming in huis.

Het gebruik van natuurlijke materialen

Wat betreft materiaalgebruik en bodembedekking ligt de nadruk steeds vaker op een natuurlijke of ruwe look. Denk bijvoorbeeld aan tuinpaden die bestaan uit cacaodoppen, houtsnippers, kokossnippers of onkruidwerend worteldoek dat, bijvoorbeeld in combinatie met boomschors, wordt gebruikt als natuurvriendelijke en fraai ogende bodembedekker.

Populariteit van de industriële look

Ook het type tuinrichting dat te boek staat als de ‘industriële look’ wint aan populariteit. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van gekloofd Belgisch hardsteen en gevlinderd beton voor de gevel en vloer of het verwerken van ambachtelijke producten (potten, zinken plantenbakken, verweerde gieters etc.) met een oude uitstraling in het tuinlandschap. Het gaat dan vaak om producten die de tand des tijds goed doorstaan en vaak nog mooier worden naarmate de tijd verstrijkt en de elementen er vat op krijgen. Ze voorzien de tuin van een rauwe look die vaak prima samengaat met het interieur huiselijk interieur. De industriële look gaat vaak gepaard met het planten van robuust ogende en niet overdreven kleurrijke plantensoorten zoals siergrassen, varens en bladplanten.

Geen tuin zonder natuur

Tuininrichting

Veel mensen vinden dat hun tuininrichting ook een afspiegeling moet zijn van de natuur. Door vogelhuisjes en met vogelzaad of calorierijke pinda’s gevulde voederklompen op te hangen, lokt u meer vogels en ook een wijder areaal aan vogelsoorten naar uw tuin. Misschien strijkt er zelfs wel een mezenfamilie neer om in uw vogelhuisje een gezinnetje te stichten! Wilt u ook de bijen een handje helpen? Overweeg dan eens om een bijen- of insectenhotel in uw tuin te plaatsen. In combinatie met een rijk bloemenpalet doet u de bestuivende insecten daar een groot plezier mee.

Tuingenot staat centraal

Nu het weer een stuk beter gaat met de economie, staat optimaal genieten van de tuin voorop. Dit betekent dat mensen weer meer gaan besteden aan het verfraaien van hun tuinen. Het inrichten van de buitenruimte draagt zo direct bij aan het vergroten van het levensgenot. Dit resulteert in tijdloze tuinontwerpen en de terugkeer van wat luxere toepassingen zoals een buitendouche in de tuin.

Gerelateerde artikelen

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder