Vanwege succes verlengd t/m 22 september: Zomer Deals. OP=OP. Bekijk de: actie hier

BTW
Recent toegevoegd
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Witte of bruine pellets kopen: wat zijn de verschillen?

Pelletkachels staan bekend om hun hoge rendement. Er zijn namelijk relatief weinig pellets nodig om veel warmte op te wekken. De exacte warmteopbrengst hangt ook af van het type pellets dat je gebruikt. Er zijn verschillende soorten te koop, die ook qua kwaliteit sterk van elkaar kunnen verschillen. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen zogenaamde witte en bruine pellets. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen witte en bruine pellets? En wanneer gebruikt je welke variant? In dit artikel leggen we het uit.

Waar zijn pellets van gemaakt?

pellets

Hoe pellets worden gemaakt verschilt. Kwalitatief goede pellets bestaan uit zuiver houtafval dat overblijft bij bewerkingsprocessen in houtzagerijen. Er worden geen kunstmatige bindmiddelen of lijmstoffen aan de pellets toegevoegd, waardoor het uiterst zuivere brandmaterialen zijn. Het bindmiddel van pellets wordt gevormd door de harsen die van nature in hout voorkomen. Door de hoge druk bij het productieproces en de natuurlijke harsen, behouden pellets goed hun vorm.

Voordelen van het gebruik van pellets

Het voordeel van pellets is dat ze efficiëntie combineren met duurzaamheid en bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele brandstoffen. Hieronder belichten we enkele van de meest opvallende voordelen van het kiezen voor pellets:

Economisch

Kostenefficiëntie op lange termijn: Hoewel de initiële kosten van pellets mogelijk hoger zijn dan sommige andere brandstoffen, kunnen ze op de lange termijn kosteneffectiever zijn vanwege hun hoge verbrandingsefficiëntie en stabiele prijzen.

Stabiele prijzen: In tegenstelling tot olie en gas, die onderhevig kunnen zijn aan grote prijsschommelingen afhankelijk van geopolitieke factoren, hebben pellets vaak stabielere prijzen.

Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: Door te kiezen voor pellets kunnen huishoudens hun afhankelijkheid van traditionele fossiele brandstoffen verminderen, wat kan leiden tot besparingen op de lange termijn.

Milieuvriendelijk

Hernieuwbare bron: Pellets worden gemaakt van resthout, wat betekent dat ze afkomstig zijn van een hernieuwbare bron. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die eindig zijn.

Verminderde CO2-uitstoot: Bij verbranding van pellets komt er aanzienlijk minder CO2 vrij in vergelijking met fossiele brandstoffen. Dit helpt bij het verminderen van de totale koolstofvoetafdruk van een huishouden.

Minder vervuiling: Pellets produceren minder roet en as dan traditioneel brandhout, wat resulteert in schonere lucht binnenshuis en minder bijdrage aan luchtvervuiling buitenshuis.

Gemakkelijk op te slaan

Compacte opslag: Pellets zijn compact en nemen daardoor minder opslagruimte in beslag dan traditioneel brandhout. Dit maakt ze ideaal voor stedelijke gebieden of huizen met beperkte opslagruimte. 

Minder rommel: In tegenstelling tot brandhout, dat kan leiden tot zaagsel en schors die rond de opslagruimte worden verspreid, zijn pellets schoon en netjes, wat resulteert in minder rommel en onderhoud.

Lange houdbaarheid: Pellets hebben een lage vochtigheidsgraad, wat betekent dat ze, indien correct opgeslagen, een lange houdbaarheid hebben zonder dat hun kwaliteit afneemt. Bij het opslaan van pellets is het belangrijk dat de pellets droog staan, een garage of schuur is geen overbodige luxe voor de opslag. 

Gecertificeerde kwaliteit

De beste pellets zijn vaak te herkennen aan het EN+A1-label. Dit is een door de Europese Unie in het leven geroepen certificering voor particulier gebruik. Pellets met dit kwaliteitslabel zijn qua dikte, vorm en densiteit gelijk aan elkaar. Daarnaast komt er bij de verbranding van deze pellets bijzonder weinig as (slechts 0,5 tot 0,7 procent) vrij. De varianten met een EN+A1-label worden bovendien meestal lokaal geproduceerd. Zo blijven de transportkosten laag. Bovendien wordt de uitstoot van koolstofdioxide beperkt, waardoor de druk op het milieu afneemt.

Soorten pellets

Pellets zijn onder te verdelen in twee groepen. We bespreken ze even kort.

Witte pellets

pellets

Pellets kunnen worden onderscheiden in witte of bruine varianten. Witte pellets bestaan uit zuiver zachthout en zijn vaak vervaardigd uit dennen- of essenhout. Ze zijn gemiddeld genomen wat duurder dan bruine korrels en staan ook garant voor een zeer schone verbranding. Witte korrels hebben wel een wat lagere warmteopbrengst dan hun bruine evenknieën. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal om de huiskamer of ruimtes met een bescheiden oppervlakte te verwarmen.

Bruine pellets

De bruine pellets worden vervaardigd uit een divers scala aan hardhoutsoorten. Vooral eikenhout is erg populair. Soms zijn deze korrels ook een mix van zachthout en bruingekleurd zaagsel. Donkere pellets branden heter en minder fel. Ze zijn bij uitstek geschikt voor het verwarmen van grotere ruimtes. Hoewel beide pelletsoorten hun voordelen en bijzondere eigenschappen hebben, is er niet noodzakelijkerwijs een kwaliteitsverschil tussen witte en bruine exemplaren. Het is vooral belangrijk om te kiezen voor een zuiver pellettype dat garant staat voor een efficiënte verbranding. Vermijd bijvoorbeeld de goedkoopste pelletsoorten. Die worden vaak uit goedkoop zaagsel en in lagelonenlanden geproduceerd. Daarnaast hebben deze materialen een betrekkelijk lage opbrengst en bevatten ze niet zelden kunstmatige bindmiddelen zoals zetmeel, lignine of maismeel.

Varianten uitproberen

Vind je het lastig om de juiste pelletsoort te kiezen? Kies dan in eerste instantie voor een proefpakket waarin zowel bruine als witte korrels zitten. Je kunt dan zelf uitproberen welke pellets het beste resultaat geven. Het is sowieso aan te raden om eerst wat merken en soorten met elkaar te vergelijken voordat je grote hoeveelheden van een bepaald merk of pellettype aanschaft.

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je het kopen van slechte houtpellets?

Houtpellets zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten: witte houtpellets en bruine… Lees verder

Wat zijn bruine houtpellets?

Je staat op het punt om een belangrijke keuze te maken voor je pelletkachel: witte of bruine pellets? In dit… Lees verder

Welke pellets kan ik het beste gebruiken in mijn pelletkachel?

Pelletkachels zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en milieuvriendelijke alternatieve manier om onze huizen te verwarmen.… Lees verder