Winkelmand
BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Witte of bruine pellets kopen: wat zijn de verschillen?

Pelletkachels staan bekend om hun hoge rendement. Er zijn namelijk relatief weinig pellets nodig om veel warmte op te wekken. De exacte warmteopbrengst hangt ook af van het type pellets dat u gebruikt. Er zijn verschillende soorten te koop, die ook qua kwaliteit sterk van elkaar kunnen verschillen. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen zogenaamde witte en bruine pellets. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen witte en bruine pellets? En wanneer gebruikt u welke variant? In dit artikel leggen we het uit.

Waar zijn pellets van gemaakt?

pellets

Kwalitatief goede pellets bestaan uit zuiver houtafval dat overblijft bij bewerkingsprocessen in houtzagerijen. Er worden geen kunstmatige bindmiddelen of lijmstoffen aan de pellets toegevoegd, waardoor het uiterst zuivere brandmaterialen zijn. Het bindmiddel van pellets wordt gevormd door de harsen die van nature in hout voorkomen. Door de hoge druk bij het productieproces en de natuurlijke harsen, behouden pellets goed hun vorm.

Gecertificeerde kwaliteit

De beste pellets zijn vaak te herkennen aan het EN+A1-label. Dit is een door de Europese Unie in het leven geroepen certificering voor particulier gebruik. Pellets met dit kwaliteitslabel zijn qua dikte, vorm en densiteit gelijk aan elkaar. Daarnaast komt er bij de verbranding van deze pellets bijzonder weinig as (slechts 0,5 tot 0,7 procent) vrij. De varianten met een EN+A1-label worden bovendien meestal lokaal geproduceerd. Zo blijven de transportkosten laag. Bovendien wordt de uitstoot van koolstofdioxide beperkt, waardoor de druk op het milieu afneemt.

Soorten pellets

Pellets zijn grofweg onder te verdelen in vier groepen. We bespreken ze even kort.

  • Biopellets: dit zijn zuivere pellets van verspaand hout. Ze bevatten geen toevoegingen.
  • ‘Gewone’ pellets: deze pellets kunnen vervaardigd zijn uit verschillende houtsoorten. Ze kunnen wel toevoegingen bevatten, zij het geen chemische stoffen.
  • Mengpellets: dit pellettype is een mix van houtsoorten, schors en houtstof. Ze hebben een wat lager rendement dan biopellets en reguliere pellets.
  • Schorspellets bevatten schors en zijn vaak goedkoper dan andere typen pellets. Het nadeel is dat ze vaak minder goed en minder lang branden. Ze bevatten doorgaans ook meer as, sulfaat en vocht dan biopellets of gewone pellets.

Witte pellets

pellets

Pellets kunnen ook worden onderscheiden in witte of bruine varianten. Witte pellets bestaan uit zuiver zachthout en zijn vaak vervaardigd uit dennen- of essenhout. Ze zijn gemiddeld genomen wat duurder dan bruine korrels en staan ook garant voor een zeer schone verbranding. Witte korrels hebben wel een wat lagere warmteopbrengst dan hun bruine evenknieën. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal om de huiskamer of ruimtes met een bescheiden oppervlakte te verwarmen.

Donkere pellets

De bruine pellets worden vervaardigd uit een divers scala aan hardhoutsoorten. Vooral eikenhout is erg populair. Soms zijn deze korrels ook een mêlee van zachthout en bruingekleurd zaagsel. Donkere pellets branden heter en minder fel. Ze zijn bij uitstek geschikt voor het verwarmen van grotere ruimtes. Hoewel beide pelletsoorten hun voordelen en bijzondere eigenschappen hebben, is er niet noodzakelijkerwijs een kwaliteitsverschil tussen wiite en bruine exemplaren. Het is vooral belangrijk om te kiezen voor een zuiver pellettype dat garant staat voor een efficiënte verbranding. Vermijd bijvoorbeeld de goedkoopste pelletsoorten. Die worden vaak uit goedkoop zaagsel en in lagelonenlanden geproduceerd. Daarnaast hebben deze materialen een betrekkelijk lage opbrengst en bevatten ze niet zelden kunstmatige bindmiddelen zoals zetmeel, lignine of maismeel.

Varianten uitproberen

Vindt u het lastig om de juiste pelletsoort te kiezen? Kies dan in eerste instantie voor een proefpakket waarin zowel bruine als witte korrels zitten. U kunt dan zelf uitproberen welke pellets het beste resultaat geven. Het is sowieso aan te raden om eerst wat merken en soorten met elkaar te vergelijken voordat u grote hoeveelheden van een bepaald merk of pellettype aanschaft.

Gerelateerde artikelen

De groeiende vraag naar duurzame energiebronnen en de rol van houtpellets

In onze moderne wereld staan duurzaamheid en milieubescherming hoog op de agenda. Dit is dan ook de reden waarom steeds… Lees verder

Een goede pelletkachel kopen – waar moet u op letten?

Bent u op zoek naar een pellet cv kachel? Dan bent u hartstikke milieubewust bezig! Nu nog de vraag welke… Lees verder

Gebruikte big bags en pallets: 8 creatieve upcyclingideeën

Materialen zoals houtpellets voor uw pelletkachel en bodembedekkers voor de tuin worden vaak op pallets en in big bags geleverd.… Lees verder