BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Hoe leg ik een pad aan met houtsnippers of boomschors?

Een pad van kiezels, stenen of tegels past natuurlijk niet in een groene tuin met een natuurlijke uitstraling. Gelukkig zijn er goede alternatieven voor het aanleggen van een tuinpad. Door gebruik te maken van een flinke laag boomschors of houtsnippers, creëert u tuinpad dat veel natuurgetrouwer aandoet en er bovendien ook een stuk bekoorlijker uitziet. Maar hoe gaat het aanleggen van een pad met boomschors of houtsnippers in zijn werk? En wat zijn de belangrijkste dingen waar u op moet letten?

Meer alternatieven

pad

De ‘verstening’ van tuinen is een modern probleem dat op veel plaatsen de kop opsteekt. Zonde, want het geeft een tuin een gekunsteld uiterlijk en is ook funest voor interessante tuindieren zoals vogels, egels en eekhoorns. Gelukkig zijn er vandaag de dag tal van natuurlijke alternatieven voor een mooiere en ecologisch aantrekkelijkere bestrating van tuinpaden en terrassen. Voorbeelden zijn boomschors, kokosschors, houtsnippers, schelpen, cacaodoppen of gravel (gemalen steen).

Houtsnippers voor uw tuinpad

Boomschors is prima materiaal voor het aanleggen van uw tuinpad, en wel om een aantal redenen. Het is bijvoorbeeld niet duur en verkrijgbaar in handige big bags waarmee u wel een tijdje vooruit kunt. Daarnaast is het duurzaam tuinmateriaal, omdat voor het produceren van de houtsnippers geen extra bomen zijn gekapt. Het is namelijk restmateriaal dat afkomstig is uit de bosbouw. Houtsnippers zijn bovendien ook goed voor de gezondheid van uw tuin. Ze brengen na verloop van tijd organisch materiaal terug in grond en zorgen dus voor een vruchtbare tuinbodem.

Boomschors

Ook boomschors vormt een prima alternatief voor het bestraten van uw tuin. Schors verteert wat langzamer dan houtsnippers en blijft dus ook langer op de paden liggen. Met dit materiaal bent u dus verzekerd van een mooi ogende afdeklaag, die tevens een hele poos blijft liggen. Boomschors voor uw tuinpad is verkrijgbaar in diverse varianten. Een veelgebruikt, kwalitatief hoogwaardig type schors is de zogenaamde Franse boomschors. Het materiaal komt van de bast van Zuid-Europese of Noord-Afrikaanse naaldbomen en heeft een vrij vaste structuur. Franse boomschors kan meerdere jaren meegaan en ademt als bijkomend voordeel een aangename dennengeur.

Aanleggen van het pad

Hoek kun je een tuinpad van boomschors en houtsnippers het beste aanleggen? Breng allereerst een klein cunet aan van zo’n vijf centimeter diep en stort de schors of houtsnippers los over de grond. Breng geen worteldoek aan onder de schors- of snipperlaag. Zeker boomschors kan dan namelijk ‘papperig’ worden als er flink wat regen naar beneden komt. Op den duur verslijten de snippers en schors en is het tijd om een nieuwe laag aan te brengen. Vul de paden bij voorkeur eens in de drie jaar aan met een verse laag. Zo kunt u lang blijven genieten van een mooi en natuurlijk ogend tuinpad!

Gerelateerde artikelen

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder