Winkelmand

Black Friday Deal: Pelfin witte houtpellets 875 kg voor maar €425,-

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Hoe leg ik een pad aan met houtsnippers of boomschors?

Een pad van kiezels, stenen of tegels past natuurlijk niet in een groene tuin met een natuurlijke uitstraling. Gelukkig zijn er goede alternatieven voor het aanleggen van een tuinpad. Door gebruik te maken van een flinke laag boomschors of houtsnippers, creëert u tuinpad dat veel natuurgetrouwer aandoet en er bovendien ook een stuk bekoorlijker uitziet. Maar hoe gaat het aanleggen van een pad met boomschors of houtsnippers in zijn werk? En wat zijn de belangrijkste dingen waar u op moet letten?

Meer alternatieven

pad

De ‘verstening’ van tuinen is een modern probleem dat op veel plaatsen de kop opsteekt. Zonde, want het geeft een tuin een gekunsteld uiterlijk en is ook funest voor interessante tuindieren zoals vogels, egels en eekhoorns. Gelukkig zijn er vandaag de dag tal van natuurlijke alternatieven voor een mooiere en ecologisch aantrekkelijkere bestrating van tuinpaden en terrassen. Voorbeelden zijn boomschors, kokosschors, houtsnippers, schelpen, cacaodoppen of gravel (gemalen steen).

Houtsnippers voor uw tuinpad

Boomschors is prima materiaal voor het aanleggen van uw tuinpad, en wel om een aantal redenen. Het is bijvoorbeeld niet duur en verkrijgbaar in handige big bags waarmee u wel een tijdje vooruit kunt. Daarnaast is het duurzaam tuinmateriaal, omdat voor het produceren van de houtsnippers geen extra bomen zijn gekapt. Het is namelijk restmateriaal dat afkomstig is uit de bosbouw. Houtsnippers zijn bovendien ook goed voor de gezondheid van uw tuin. Ze brengen na verloop van tijd organisch materiaal terug in grond en zorgen dus voor een vruchtbare tuinbodem.

Boomschors

Ook boomschors vormt een prima alternatief voor het bestraten van uw tuin. Schors verteert wat langzamer dan houtsnippers en blijft dus ook langer op de paden liggen. Met dit materiaal bent u dus verzekerd van een mooi ogende afdeklaag, die tevens een hele poos blijft liggen. Boomschors voor uw tuinpad is verkrijgbaar in diverse varianten. Een veelgebruikt, kwalitatief hoogwaardig type schors is de zogenaamde Franse boomschors. Het materiaal komt van de bast van Zuid-Europese of Noord-Afrikaanse naaldbomen en heeft een vrij vaste structuur. Franse boomschors kan meerdere jaren meegaan en ademt als bijkomend voordeel een aangename dennengeur.

Aanleggen van het pad

Hoek kun je een tuinpad van boomschors en houtsnippers het beste aanleggen? Breng allereerst een klein cunet aan van zo’n vijf centimeter diep en stort de schors of houtsnippers los over de grond. Breng geen worteldoek aan onder de schors- of snipperlaag. Zeker boomschors kan dan namelijk ‘papperig’ worden als er flink wat regen naar beneden komt. Op den duur verslijten de snippers en schors en is het tijd om een nieuwe laag aan te brengen. Vul de paden bij voorkeur eens in de drie jaar aan met een verse laag. Zo kunt u lang blijven genieten van een mooi en natuurlijk ogend tuinpad!

Gerelateerde artikelen

De voordelen van perzikstenen in je tuin

Als je op zoek bent naar een mooie en praktische bodembedekker voor je tuin, overweeg dan eens perzikstenen. Deze natuurlijke… Lees verder

Franse wijnvaten: Een stukje geschiedenis, vakmanschap en decoratie in je interieur of tuin

Franse wijnvaten van 225 liter zijn niet alleen functioneel in de wijnproductie, maar ook esthetisch aantrekkelijk en brengen een uniek… Lees verder

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder