Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Houtpellets recyclen: goede manieren om houtpellets te hergebruiken

Houtpellets vormen een milieuvriendelijke brandstof. Ze genereren minder roet en rook dan hout en houtskool. Hoe pellets gemaakt worden? Dat doen we bij LogiSpan van restafval uit de houtindustrie. Er sneuvelen dus geen extra bomen voor de productie van het materiaal. Maar er is meer. Houtpellets kunnen ook prima hergebruikt worden, bijvoorbeeld als kattenbakvulling of ondergrond in een paardenstal. In dit artikel laten we zien hoe je creatief kunt zijn met houtpellets en zowel het materiaal als de zakken waarin het wordt verpakt op handige manieren kunt recyclen.

Houtpellets recyclen als stalmateriaal

recyclen

Stro en houtschaafsel worden vaak gebruikt als bodembedekking in paardenstallen. Hoewel deze materialen voldoen, beïnvloeden ze de kwaliteit van compost negatief wanneer ze zich mengen met paardenmest. Paardenmest is van nature goed voor de bodem en plantengroei vanwege de ideale balans van mineralen, vocht en porositeit. Echter, houtschaafsel verhoogt het koolstofgehalte in de mest, wat kan leiden tot een zuurdere bodem waar planten moeilijk op groeien. In dit kader is het interessant om te overwegen of houtpellets als alternatief voor stro en houtschaafsel gerecycled kunnen worden als stalmateriaal, wat mogelijk een betere optie is voor zowel de stal als de bodemkwaliteit.

Houtpellets als kattenbakvulling

Katten behoren tot onze populairste huisdieren. Ze maken niet voor niets deel uit van menig Nederlands huishouden. Niet zo verwonderlijk, want het zijn mooie en elegante dieren. Ben je ook een kattenbezitter en op zoek naar kattenbakvulling? Dan is het recyclen van houtpellets een goede optie. Pellets zijn schimmel- en kiemvrij en bevatten geen zuren die schadelijk kunnen zijn voor katten. Daarnaast hebben ze een groot absorptievermogen. Houtpellets nemen gemiddeld, maar liefst 2 keer zoveel vocht op dan het traditionele kattengrit. Wanneer de geperste korrels in contact komen met vocht, zoals kattenurine, vallen de houtpellets uit elkaar en nemen ze in volume toe. Zo ontstaat een mooi comfortabel bed van houtzaagsel dat niet gaat stuiven. Het materiaal heeft bovendien een natuurlijke houtgeur en neutraliseert onaangename geurtjes.

Hoe gebruikt u houtpellets in de kattenbak?

Bij het gebruiken en recyclen van houtpellets in de kattenbak is het wel raadzaam om een aantal aandachtspunten in het oog te houden.

 • Giet bij voorkeur een laag van 3 tot 4 centimeter in de bak. Zo is de laag niet te dik, maar wel afdoende voor een comfortabele en stevige ondergrond.
 • Verwijder uitwerpselen op regelmatige basis. Zo gaat de bak niet stinken en verhindert u dat pellets gaan kleven.
 •  Schud de bak regelmatig op en ververs de korrels een keer per week.recyclen

Houtpellets voor konijnen en knaagdieren

Houtpellets zijn ook prima bruikbaar voor konijnen en knaagdieren. Het materiaal neemt bijvoorbeeld beter vocht op dan hooi. Pellets gaan ook minder gauw geuren naar urine en hoeven minder vaak verwisseld te worden dan ander plantaardig materiaal.

Houtpellets als tuinmulch

Fijn vermalen houtpellets kunnen gebruikt worden voor een effectieve mulchlaag in tuinen. Ze helpen vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren.

Pellets als terrasvloer of tuinpad

Door samengeperste houtpellets te gebruiken als basis voor een terrasvloer of tuinpad, kan een natuurlijk ogende en duurzame oppervlakte worden gecreëerd.

Pelletzakken hergebruiken

Je kunt het milieu helemaal een dienst bewijzen door ook de zakken waarin de pellets worden geleverd te recyclen. Lege pelletzakken kunnen met een gezonde dosis creativiteit voor een breed spectrum aan doeleinden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende toepassingen:

 • Pelletzakken doormidden scheuren en in het vroege voorjaar gebruiken om vers ingezaaid gras te beschermen tegen de kou;
 • Het opslaan van recyclebare materialen zoals flessen of blik;
 • Het verzamelen van uitwerpselen van jouw huisdieren;
 • Zakken gebruiken als afdekmateriaal;
 • Aan het hek hangen om vogels af te schrikken die van je fruitbomen willen snoepen;
 • Lege zakken inzetten als verpakkingsmateriaal;
 • Versieren of beschilderen en gebruiken als inpak- of cadeaupapier;
 • Zakken over kwetsbare planten spannen zodat die warm blijven en goed beschermd zijn tegen vorst.
 • Gerecyclede pelletzakken kunnen worden gebruikt in ambachtelijke projecten, zoals het maken van tassen, manden, of zelfs als materiaal voor het vervaardigen van kunst en decoraties.

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je het kopen van slechte houtpellets?

Houtpellets zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten: witte houtpellets en bruine… Lees verder

Wat zijn bruine houtpellets?

Je staat op het punt om een belangrijke keuze te maken voor je pelletkachel: witte of bruine pellets? In dit… Lees verder

Welke pellets kan ik het beste gebruiken in mijn pelletkachel?

Pelletkachels zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en milieuvriendelijke alternatieve manier om onze huizen te verwarmen.… Lees verder