Winkelmand

Ontvang direct €10 korting met code "SEPTEMBER10" !* Bekijk de actievoorwaarden.

BTW
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Houtpellets recyclen: goede manieren om houtpellets te hergebruiken

Houtpellets vormen een ecovriendelijke brandstof. Ze genereren minder roet en rook dan hout en houtskool. Bovendien worden pellets gemaakt van restafval uit de houtindustrie. Er sneuvelen dus geen extra bomen voor de productie van het materiaal. Maar er is meer. Houtpellets kunnen ook prima hergebruikt worden, bijvoorbeeld als kattenbakvulling of ondergrond in een paardenstal. In dit artikel laten we zien hoe u creatief kunt zijn met houtpellets en zowel het materiaal als de zakken waarin het wordt verpakt op handige manieren kunt recyclen.

Houtpellets recyclen als stalmateriaal

recyclen

Stro en gekruld houtschaafsel zijn de materialen die het vaakst worden gebruikt als ondergrond in een paardenstal. Op zich voldoen die materialen aardig. Een nadeel is echter dat ze geen al te positief effect hebben op de kwaliteit van de compost die ontstaat als paardenmest zich vermengt met stro of houtschors. Paardenmest an sich heeft een prima mineralenbalans en zorgt voor een betere gezondheid van de bodem en rijkere plantengroei. Dat komt omdat paardenpoep een ideale verhouding tussen kool- en stikstof heeft, een prima vochtigheidsgraad bezit en voldoende poreus is. Door de invloed van met name houtschaafsel neemt het koolstofgehalte van de mest toe en wordt het stikstof vooral in de bodem afgezet. Dit resulteert in een zuurdere bodem waarop veel planten slecht of niet groeien.

Betere mest met pellets

Bij gerecyclede houtpellets speelt het hierboven geschetste probleem veel minder. Het volume aan hout dat vermengd wordt met de mest is een stuk lager, waardoor het uiteindelijke materiaal een veel betere kool-stikstofverhouding krijgt. Ook de fijne structuur van houtpellets is een voordeel. Hierdoor wordt een groter deel van het houtoppervlak blootgesteld aan de activiteiten van bacteriën en schimmels. Het resultaat: een betere compostering en een superieur eindproduct. Omdat er minder stoffen aan de bodem onttrokken hoeven te worden om het afbreken van hout te faciliteren, is compost op basis van gerecyclede houtpellets en paardenmest ook bevorderlijk voor de plantengroei.

Houtpellets als kattenbakvulling

Katten behoren tot onze populairste huisdieren. Ze maken niet voor niets deel uit van menig Nederlands huishouden. Niet zo verwonderlijk, want het zijn mooie, elegante en propere dieren. Bent u ook een kattenbezitter en op zoek naar kattenbakvulling? Dan is het recyclen van houtpellets een goede optie. Pellets zijn schimmel- en kiemvrij en bevatten geen zuren die schadelijk kunnen zijn voor katten. Daarnaast hebben ze een groot absorptievermogen. Houtpellets nemen gemiddeld maar liefs 2 keer meer vocht op dan het traditionele kattengrit. Wanneer de geperste korrels in contact komen met vocht, zoals kattenurine, vallen de houtpellets uit elkaar en nemen ze in volume toe. Zo ontstaat een mooi comfortabel bed van houtzaagsel dat niet gaat stuiven. Het materiaal heeft bovendien een natuurlijke houtgeur en neutraliseert onaangename reukjes.

Hoe gebruikt u houtpellets in de kattenbak?

Bij het gebruiken en recyclen van houtpellets in de kattenbak is het wel raadzaam om een aantal aandachtspunten in het oog te houden.

 • Giet bij voorkeur een laag van 3 tot 4 centimeter in de bak. Zo is de laag niet te dik, maar wel afdoende voor een comfortabele en stevige ondergrond.
 • Verwijder uitwerpselen op regelmatige basis. Zo gaat de bak niet stinken en verhindert u dat pellets gaan kleven.
 •  Schud de bak regelmatig op en ververs de korrels een keer per week.recyclen

Houtpellets voor konijnen en knaagdieren

Houtpellets zijn ook prima bruikbaar voor de eigenaren van konijnen en knaagdieren. Het materiaal neemt bokvoorbeeld beter vocht op dan hooi. Pellets gaan ook minder gauw geuren naar urine en hoeven minder vaak verwisseld te worden dan ander plantaardig materiaal.

Pelletzakken hergebruiken

U kunt het milieu helemaal een dienst bewijzen door ook de zakken waarin de pellets worden geleverd te recyclen. Lege pelletzakken kunnen met een gezonde dosis creativiteit voor een breed spectrum aan doeleinden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende toepassingen:

 • Pelletzakken doormidden scheuren en in het vroege voorjaar gebruiken om vers ingezaaid gras te beschermen tegen de kou;
 • Het opslaan van recyclebare materialen zoals flessen of blik;
 • Het verzamelen van uitwerpselen van uw huisdieren;
 • Zakken gebruiken als afdekmateriaal;
 • Aan het hek hangen om vogels af te schrikken die van uw fruitbomen willen snoepen;
 • Lege zakken inzetten als verpakkingsmateriaal;
 • Versieren of beschilderen en gebruiken als inpak- of cadeaupapier;
 • Zakken over kwetsbare planten spannen zodat die warm blijven en goed beschermd zijn tegen vorst.

Gerelateerde artikelen

De groeiende vraag naar duurzame energiebronnen en de rol van houtpellets

In onze moderne wereld staan duurzaamheid en milieubescherming hoog op de agenda. Dit is dan ook de reden waarom steeds… Lees verder

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder

Mulch: Wat is het precies en waarom is het zo goed voor mijn tuin?

Mulch, mulch, mulch! We houden er zo van. Het is goed voor de aarde en het ziet er goed uit… Lees verder