Winkelmand
BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Mulch: Wat is het precies en waarom is het zo goed voor mijn tuin?

Mulch, mulch, mulch! We houden er zo van. Het is goed voor de aarde en het ziet er goed uit in onze tuinen!

Wat is mulch?

Mulch is een laag materiaal die bovenop de grond wordt gelegd om deze tegen droogte te beschermen en onkruidgroei te voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten mulch beschikbaar: compost, versnipperde bladeren, boomschors en houtsnippers zijn maar een paar voorbeelden. Maar hoe dik moet je mulch aanbrengen? Hoe weet je of je tuin genoeg mulch heeft? En hoe begin je eraan als dit allemaal nieuw voor je is?

Wij hebben de antwoorden!

Hyacint-winter-sneeuw-mulchlaag

Welke soorten mulch zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende soorten mulch. Het is echter belangrijk om te weten wat je gebruikt voordat je het gaat toepassen in je tuin, en dat betekent dat je moet weten wat elk type voor je tuin doet. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten, en hoe ze je planten helpen:

Boomschors (mulch dikte +/- 8 cm): Boomschors is ideaal om water in de grond te laten dringen. Het voegt ook organisch materiaal toe aan de grond, wat deze gezond helpt houden. Boomschors geeft ook nog eens een fantastische uitstraling in je tuin!

Houtsnippers (mulch dikte +/- 8 cm): Houtsnippers zijn vergelijkbaar met boomschors in die zin dat ze helpen water in de grond door te laten dringen. Ze voegen ook organisch materiaal toe en helpen erosie te voorkomen. Houtsnippers hebben als bijkomend voordeel dat je tuin er ook nog eens prachtig verzorgt uitziet!

Compost (mulch dikte +/- 8 cm): Een voordelig zelf te maken mulch. Het houdt het vocht in de bodem vast, onderdrukt onkruid en verbetert de bodemkwaliteit. Je kan jouw eigen compost maken door groenafval uit de keuken en tuin buiten in een compostbak te doen. Binnen een half jaar tot een jaar heb je een bruikbaar mulchproduct.

Versnipperde bladeren of gras (mulch dikte +/- 10 cm): Een simpele en makkelijke manier van mulchen. In de herfst kun je gevallen bladeren (of gras) in een zak doen en ongeveer 12 maanden later kan je de afgebroken bladeren gebruiken als mulch voor je tuin.

Waneer moet je mulch aanbrengen?

Je kan het beste beginnen met het aanleggen van een mulchlaag in het voor- of het najaar.

Najaar: september tot en met november. Beschermt je planten tegen vorst en kou.

Voorjaar: april tot en met mei. Haal in maart eerst de winter mulch laag weg zodat de planten goed kunnen groeien. Leg dan als de planten weer voldoende groen zijn de zomer mulch laag onder de planten. Dit beschermt de planten tegen droogte in de warme maanden.

Nadelen van mulch in je tuin?

Er kleven niet veel nadelen aan het gebruik van mulch in de tuin, over het algemeen is je tuin er heel tevreden mee! Er zijn echter wel een paar kleine nadelen, één daarvan is dat het je tuin er rommelig uit kan laten zien. Bovendien kunnen muizen en slakken worden aangetrokken door dikkere lagen mulch. Voorkom dit door mulch te gebruiken van boomschors of houtsnippers in plaats van gras of bladeren. Een andere optie is om in plaats daarvan een dunnere laag aan te brengen.

Onze soorten mulch:

Gerelateerde artikelen

De voordelen van perzikstenen in je tuin

Als je op zoek bent naar een mooie en praktische bodembedekker voor je tuin, overweeg dan eens perzikstenen. Deze natuurlijke… Lees verder

Franse wijnvaten: Een stukje geschiedenis, vakmanschap en decoratie in je interieur of tuin

Franse wijnvaten van 225 liter zijn niet alleen functioneel in de wijnproductie, maar ook esthetisch aantrekkelijk en brengen een uniek… Lees verder

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder