Nog maar een paar dagen korting op Franse Boomschors in big bags, bekijk de actie!.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Inbouw versus vrijstaande pelletkachel: de voor- en nadelen

Pelletkachels zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en prijsklassen. Klassieke uitvoeringen, fraaie designkachels of een pelletkachel die wordt gecombineerd met een ander verwarmingssysteem, de keuzemogelijkheden zijn groot. Een belangrijke keuze die u moet maken bij het selecteren van een pelletkachel is of u gaat voor inbouw of een vrijstaande pelletkachel. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide typen? En wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van beide kachelsoorten? Wij leggen het uit.

Vrijstaande pelletkachels

inbouw

De meeste pelletkachels zijn vrijstaand. Ze worden ondersteund door een degelijk stel poten of staan op een voetstuk. Vrijstaande kachels zijn vooral ontworpen en bijzonder geschikt voor plaatsing in bijna alle bewoonbare ruimten van een woning. Vrijstaande pelletkachels zijn voorzien van een ingebouwd hitteschild en een eigen uitlaatpijp. Hierdoor kunnen ze ook gewoon dicht tegen de muur aan staan. Vrijstaande modellen moeten ook op niet-brandbare vloerbedekkingen, bijvoorbeeld tegels of laminaat, worden geplaatst.

Inbouw

Inbouwpelletkachels zijn vooral bedoeld om een oude open haard te vervangen, een opening van een open haard op te vullen of een recentelijk ontworpen muuropening van een warmtebron te voorzien. Het gat tussen de voegen en de haardopening wordt bij dit type kachel opgevuld door een decoratief paneel. Sommige kachelmodellen zijn speciaal ontworpen om te worden geïnstalleerd in open haarden die zijn gemaakt van metselwerk. Andere typen gebruiken juist constructievormen die sterk doen denken aan een klassieke open haard. Sommige inbouwkachels vullen de hele haardopening, terwijl andere pelletkachels een stukje uitsteken.

Voor en nadelen van beide pelletkachels

Welk type pelletkachel voor u het meest geschikt is, hangt af van het gebruik, de ruimte waarin de kachel komt te staan en uw persoonlijke voorkeur.

  • Vrijstaande pelletkachels zijn verkrijgbaar in een groter aantal maten, designs en stijlen.
  • Inbouwkachels nemen minder ruimte in. Ze kunnen bovendien mooi in uw muur worden geïntegreerd. De kachel roept op die manier dezelfde knusse sfeer op als een ouderwetse open haard.
  • Beide typen pelletkachels zijn modern en gebruiksvriendelijk. Ze zijn bijvoorbeeld uitgerust met een afstandsbediening en elektrische ontsteking. Die laatste eigenschap zorgt er in de praktijk voor dat de pellets in de kachel op een volautomatische manier ontbranden, waardoor een veilige, snelle en schone verbranding wordt gerealiseerd.
  • Het vermogen van een pelletkachel is belangrijker dan de vraag of de kachel een vrijstaand model of inbouwtype is. Kies altijd voor een kachel die qua vermogen optimaal aansluit op uw warmtebehoefte.
  • Inbouwkachels hebben een groot reservoir. Hierdoor kunnen ze langer autonoom branden.

Gerelateerde artikelen

Welke pellets kan ik het beste gebruiken in mijn pelletkachel?

Pelletkachels zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en milieuvriendelijke alternatieve manier om onze huizen te verwarmen.… Lees verder

Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel?

In de zoektocht naar efficiëntere en duurzamere verwarmingsoplossingen zijn pelletkachels de laatste jaren steeds populairder geworden. Deze innovatieve kachels maken… Lees verder

De groeiende vraag naar duurzame energiebronnen en de rol van houtpellets

In onze moderne wereld staan duurzaamheid en milieubescherming hoog op de agenda. Dit is dan ook de reden waarom steeds… Lees verder