Februarideal, aantrekkelijke korting op potgrond en tuinaarde

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Borders maken met borderrol: stappenplan met handige tips

De mooiste bloementuinen zijn in de regel opgebouwd uit borders op verschillende niveaus. De hoogteverschillen die ontstaan creëren namelijk een verrassend effect. Ook een plantenbak op het terras zorgt voor een fraai aangezicht. Met borderrol wordt het een koud kunstje om dit effect te realiseren. Maar hoe brengt u rolborders aan? En welke maten moet u bij het aanbrengen van borderrol hanteren? In dit artikel leggen we het uit aan de hand van een overzichtelijk stappenplan.

Kies de juiste hoogte

Houten borderrollen zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes. De meest gangbare hoogtematen zijn 20, 30 en 40 centimeter. Welke hoogte u uiteindelijk kiest, hangt natuurlijk grotendeels af van uw persoonlijke voorkeur. Houd wel goed in het achterhoofd dat ongeveer 1/3 van de borderrol moet worden ingegraven om voldoende stevigheid te garanderen. Kiest u bijvoorbeeld voor een rolborder van 20 centimeter? Hou er dan rekening mee dat het bovengrondse hoogteverschil slechts een kleine 14 centimeter bedraagt. Rolborders van 30 of 40 centimeter vormen dan vaak ook de beste keus.

Kies de houtsoort

borderrol

Houten rolborders worden gemaakt van grofweg twee houttypen: hardhout en geïmpregneerd hout. Hardhouten rolborders gaan langer mee dan geïmpregneerde borders, maar zijn wel een stuk duurder. Voor de geïmpregneerde varianten, die goed zijn beschermd tegen houtrot, worden verschillende houttypen gebruikt. Welke houtsoort de voorkeur geniet is heel aan u. Weet u bijvoorbeeld dat u de tuin elke paar jaar voorziet van een grondige metamorfose? Dan kunt u beter kiezen voor de goedkopere rolborders van geïmpregneerd hout.

Stappenplan

Het is verstandig om bij het plaatsen van borders een vast stappenplan aan te houden. We zetten het plan van aanpak hieronder voor u uiteen.

Stap 1: opmeten en begrenzen

Meet de tuin allereerst op met een landmeter en teken vervolgens een schaalmodel uit. Geef op de tekening duidelijk aan waar de rolborders moeten komen. U kunt de borders vervolgens uitzetten met behulp van een landmeter en een aantal houten latjes. Zaag de panlatten in korte paaltjes (circa 50 centimeter lang) voor het markeren van de bordergrenzen. Begin daarna met het uitzetten van de lage borders.

Stap 2: uitgraven

De volgende stap is het uitgraven van een gleuf op de grenslijn van de hoge borders. Hou een diepte van 10 centimeter aan. Rol vervolgens de borderrol uit en plaats ze in de gleuf.

Stap 3: dieper slaan

Sla de border nog eens een extra 5 centimeter de grond in. U kunt hiervoor een rubberen hamer gebruiken. Meet met behulp van een waterpas of de bovenkant ook goed horizontaal loopt.

Stap 4: lage borders en tuinaarde

borderrol

Hanteer dezelfde werkwijze bij het aanbrengen van de borderrollen van de lage borders. Vul de borders daarna met tuinaarde.

Tuinaarde kopen bij Bustotaal

Stap 5: Plantenbak in het terras

Wilt u een plantenbak midden in het terras plaatsen? Verwijder dan een viertal terrastegels.

Stap 6: borderrol aanbrengen

Graaf langs de rand een sleuf van 10 centimeter diep. Breng de borderrol aan en tik deze aan met een rubberen hamer. De plantenbak op het terras kan geheel naar eigen inzicht worden uitgebreid met sierpotten van verschillende hoogtes.

Stap 7: maak een plantenschema

Vul de plantenbak met aarde en plaats de planten. Maak daarna een goed plantenschema voor de nieuwe borders. Het is belangrijk om daarbij goed na te denken over een goede verdeling. Let vooral goed op de hoogte, water-, zon- en schaduwbehoefte, bloeitijd en kleur van elke plantensoort.

Vorm van de borders

Door houten rolborders te gebruiken, kunt u de vorm van de objecten grotendeels zelf bepalen. Veel mensen vinden een golvende border met rondingen mooi, terwijl andere tuinbezitters juist van rechte constructies met verschillende hoeken houden. Zorg er wel voor dat u nooit in een hoek eindigt tussen twee rolborders. Dit maakt de hoek namelijk extra zwak. Hierdoor zal de border eerder scheef gaan trekken en zal er eerder en meer grond wegvloeien.

Gerelateerde artikelen

De voordelen van perzikstenen in je tuin

Als je op zoek bent naar een mooie en praktische bodembedekker voor je tuin, overweeg dan eens perzikstenen. Deze natuurlijke… Lees verder

Franse wijnvaten: Een stukje geschiedenis, vakmanschap en decoratie in je interieur of tuin

Franse wijnvaten van 225 liter zijn niet alleen functioneel in de wijnproductie, maar ook esthetisch aantrekkelijk en brengen een uniek… Lees verder

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder