Nieuwste artikelen
De mooiste bloementuinen zijn in de regel opgebouwd uit borders op verschillende niveaus. De hoogteverschillen die ontstaan creëren namelijk een verrassend effect. Ook een plantenbak op het terras zorgt voor een fraai aangezicht. Met borderrol wordt het een koud kunstje om dit effect te realiseren. Maar hoe brengt u rolborders aan? En welke maten moet u bij het aanbrengen van borderrol hanteren? In dit artikel leggen we het uit aan de hand van een overzichtelijk stappenplan.
Kies de juiste hoogte
Houten borderrollen zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes. De meest gangbare hoogtematen zijn 20, 30 en 40 centimeter. Welke hoogte u uiteindelijk kiest, hangt natuurlijk grotendeels af van uw persoonlijke voorkeur. Houd wel goed in het achterhoofd dat ongeveer 1/3 van de borderrol moet worden ingegraven om voldoende stevigheid te garanderen. Kiest u bijvoorbeeld voor een rolborder van 20 centimeter? Hou er dan rekening mee dat het bovengrondse hoogteverschil slechts een kleine 14 centimeter bedraagt. Rolborders van 30 of 40 centimeter vormen dan vaak ook de beste keus.
Kies de houtsoort
Houten rolborders worden gemaakt van grofweg twee houttypen: hardhout en geïmpregneerd hout. Hardhouten rolborders gaan langer mee dan geïmpregneerde borders, maar zijn wel een stuk duurder. Voor de geïmpregneerde varianten, die goed zijn beschermd tegen houtrot, worden verschillende houttypen gebruikt. Welke houtsoort de voorkeur geniet is heel aan u. Weet u bijvoorbeeld dat u de tuin elke paar jaar voorziet van een grondige metamorfose? Dan kunt u beter kiezen voor de goedkopere rolborders van geïmpregneerd hout.
Stappenplan
Het is verstandig om bij het plaatsen van borders een vast stappenplan aan te houden. We zetten het plan van aanpak hieronder voor u uiteen.
Stap 1: opmeten en begrenzen
Meet de tuin allereerst op met een landmeter en teken vervolgens een schaalmodel uit. Geef op de tekening duidelijk aan waar de rolborders moeten komen. U kunt de borders vervolgens uitzetten met behulp van een landmeter en een aantal houten latjes. Zaag de panlatten in korte paaltjes (circa 50 centimeter lang) voor het markeren van de bordergrenzen. Begin daarna met het uitzetten van de lage borders.
Stap 2: uitgraven
De volgende stap is het uitgraven van een gleuf op de grenslijn van de hoge borders. Hou een diepte van 10 centimeter aan. Rol vervolgens de borderrol uit en plaats ze in de gleuf.
Stap 3: dieper slaan
Sla de border nog eens een extra 5 centimeter de grond in. U kunt hiervoor een rubberen hamer gebruiken. Meet met behulp van een waterpas of de bovenkant ook goed horizontaal loopt.
Stap 4: lage borders en tuinaarde
Hanteer dezelfde werkwijze bij het aanbrengen van de borderrollen van de lage borders. Vul de borders daarna met tuinaarde.
Tuinaarde kopen bij Bustotaal
Stap 5: Plantenbak in het terras
Wilt u een plantenbak midden in het terras plaatsen? Verwijder dan een viertal terrastegels.
Stap 6: borderrol aanbrengen
Graaf langs de rand een sleuf van 10 centimeter diep. Breng de borderrol aan en tik deze aan met een rubberen hamer. De plantenbak op het terras kan geheel naar eigen inzicht worden uitgebreid met sierpotten van verschillende hoogtes.
Stap 7: maak een plantenschema
Vul de plantenbak met aarde en plaats de planten. Maak daarna een goed plantenschema voor de nieuwe borders. Het is belangrijk om daarbij goed na te denken over een goede verdeling. Let vooral goed op de hoogte, water-, zon- en schaduwbehoefte, bloeitijd en kleur van elke plantensoort.
Vorm van de borders
Door houten rolborders te gebruiken, kunt u de vorm van de objecten grotendeels zelf bepalen. Veel mensen vinden een golvende border met rondingen mooi, terwijl andere tuinbezitters juist van rechte constructies met verschillende hoeken houden. Zorg er wel voor dat u nooit in een hoek eindigt tussen twee rolborders. Dit maakt de hoek namelijk extra zwak. Hierdoor zal de border eerder scheef gaan trekken en zal er eerder en meer grond wegvloeien.
Gerelateerde artikelen
Alles over cortenstaal kantopluiting
Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder
Grind aanleggen: stap voor stap
Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder
Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?
Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder