• Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

CO2-neutraal verwarmen: hoe kan dat met een pelletkachel en pellets?

Nu klimaatverandering en het broeikaseffect steeds grotere problemen worden, is het belangrijker dat we de hoeveelheid CO2 die we met zijn alle uitstoten stevig terugschroeven. De techniek staat gelukkig voor niets, waardoor steeds milieuvriendelijkere en neutrale oplossingen het levenslicht zien. Een zo’n voorbeeld is een verantwoord gebruik van pellets en pelletkachels als verwarmingsbron. In dit artikel leggen we uit wat wordt bedoeld met de term CO2-neutraal en waarom pellets een goed voorbeeld zijn van CO2-neutraal verwarmen.

Hoe ontstaat CO2?

CO2-neutraal

Koolstofdioxide of kooldioxide (CO2) is een niet giftig, kleurloos, smaakloos, en geurloos gas. Het ontstaat vooral bij natuurlijke en door de mens uitgevoerde verbrandingsprocessen en wordt opgenomen door planten en de oceanen. CO2 is scheikundig gezien een chemische verbinding van 1 koolstofatoom en 2 zuurstofatomen. Hoewel koolstofdioxide van nature volop voorkomt in de aardatmosfeer, heeft onze moderne leefwijze (veel autoverkeer, industriële uitstoot, groeiend energieverbruik, ontbossing) ervoor gezorgd dat de CO2-niveaus momenteel gevaarlijk en onnatuurlijk hoog zijn. Die koolstofoverdaad veroorzaakt en versnelt het broeikaseffect en de opwarming van de aarde.

CO2-neutraliteit uitgelegd

CO2-neutraliteit is de term die aangeeft dat een bepaald proces niet bijdraagt aan de klimaatverandering en de verhoging van de totale hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Dat kan op grofweg twee manieren:

  • Het gebruiken van klimaatneutrale en/of hernieuwbare energie. Dat wil niet zeggen dat er bij het produceren van die energie geen CO2 wordt uitgestoten, maar alleen dat de koolstofkringloop en atmosfeer er niet door veranderen. Bij fossiele brandstoffen is dit wel het geval. Koolstof die in de loop van miljoenen jaren is opgeslagen in de aarde, komt bij verbranding van steenkool, aardolie en aardgas namelijk weer opnieuw vrij in de atmosfeer en verandert zo de balans tussen CO2 en zuurstof in de lucht.
  • Klimaatcompensatie is een andere manier om CO2-neutraliteit te bevorderen. Bij deze aanpak worden vervuilende activiteiten zoals vluchten, autoritten of de uitstoot van fabrieken gecompenseerd door extra bomen te planten. Die nemen het overschot aan koolstofdioxide dat vrijkomt bij vervuilende activiteiten op. Ook het voorkomen van uitstoot en besparen op energie zijn klimaatcompenserende maatregelen.

Pellets als CO2-neutraal alternatief

CO2-neutraal

Maar wat maakt het gebruik van een pelletkachel en de bijbehorende houtpellets nu eigenlijk CO2-neutraal? Het antwoord is dat bij het verbranden van pellets evenveel koolstofdioxide vrijkomt als de gebruikte bomen gedurende hun groei hebben opgenomen uit het milieu. Per saldo wordt er dus geen extra CO2 afgegeven aan de atmosfeer. Het maakt dus niet uit of een stuk dood hout wegrot in de natuur of gebruikt wordt als brandstof voor uw pelletkachel: in beide gevallen wordt uiteindelijk dezelfde CO2-waarde teruggeven aan de natuur. Bovendien draagt de productie van houtpellets niet bij aan de mondiale ontbossing. Het materiaal wordt namelijk gemaakt van restafval uit de houtindustrie. Goed beheerde bossen (Duitsland is hier een goed voorbeeld van) zijn bovendien een hernieuwbare energiebron omdat er na het kappen weer nieuwe bomen worden geplant.

Pelletkachel als prijsvriendelijk alternatief

Op de lange termijn is een pelletkachel ook een prijsvriendelijk alternatief. De aanschafkosten verdient u vrij snel terug door een gestaag dalende energierekening. Daarnaast zijn houtpellets ook een betrekkelijk goedkope brandstof.

Gerelateerde artikelen

Wat is beter, Pinikay of RUF?

Als de bladeren weer van de bomen vallen en de avonden kouder worden, is er niets zo gezellig als de… Lees verder

Wat is goedkoper: haardhout of briketten?

Nu de temperatuur daalt en de dagen korter worden, wordt het steeds aantrekkelijker om een gezellig haardvuur aan te steken.… Lees verder

Hoeveel bespaar je ten opzichte van gas met een pelletkachel in 2024?

Als je overweegt om een pelletkachel aan te schaffen, ben je niet de enige. Met de stijgende energieprijzen en de… Lees verder