Nieuwste artikelen
Pelletkachels zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en milieuvriendelijke alternatieve manier om onze huizen te verwarmen. Deze kachels gebruiken houtpellets als brandstof, die worden gemaakt van samengeperst resthout, zoals zaagsel en houtsnippers. Maar als je overweegt om een pelletkachel te kopen of er al een hebt, rijst de vraag: “Welke pellets kan ik het beste gebruiken?”
Witte of bruine pellets in de pelletkachel?
Wanneer het gaat om de keuze tussen witte en bruine pellets voor gebruik in een pelletkachel, is het belangrijk om te begrijpen dat het grootste verschil tussen deze twee typen pellets ligt in de grondstoffen waaruit ze worden vervaardigd en hun toepassingen.
Witte pellets, ook wel bekend als zachthoutpellets, worden meestal geproduceerd uit zachte houtsoorten, zoals sparren, douglassparren en ceder. Deze pellets hebben doorgaans een lichtere kleur en worden vaak gebruikt in huishoudelijke kachels, zoals pelletkachels. De reden achter hun populariteit voor verwarmingsdoeleinden is de hoge energie-inhoud en de efficiënte verbranding die ze bieden. Zachte houtsoorten starten sneller op in de pelletkachel dan bruine pellets. Witte pellets hebben doorgaans een laag vochtgehalte en bevatten weinig verontreinigingen, waardoor ze een betrouwbare en schone bron van warmte zijn. Door het lage asgehalte (verontreiniging) is er minder onderhoud nodig, wat de duurdere houtpellets op termijn weer wat voordeliger maakt.
Bruine pellets, daarentegen, ook wel bekend als hardhoutpellets, worden meestal geproduceerd uit hardhoutsoorten, zoals eiken, beuken en tropische hardhoutsoorten. Hierbij wordt vaak nog een gedeelte naaldhoutzaagsel toegevoegd. Kwalitatief goede bruine pellets bestaan uit zuiver houtafval. Er mogen bij gecertificeerde bruine houtpellets geen toevoegingen aan de grondstof zijn toegevoegd. Deze pellets hebben vaak een donkerdere kleur. Door hun samenstelling kunnen bruine pellets een hoger gehalte aan vocht en verontreinigingen bevatten, wat ze minder geschikt maakt voor gebruik in huishoudelijke pelletkachels.
Dus, bij het kiezen tussen witte en bruine pellets voor je pelletkachel, is het belangrijk om je behoeften en het gebruik in overweging te nemen. Witte pellets zijn ideaal voor verwarming in huiselijke omgevingen, terwijl bruine pellets beter geschikt zijn voor grootschalige toepassingen waar hun lagere zuiverheid minder van belang is.
Houtsoort voor pelletkachels
Pellets worden gemaakt van samengeperst zaagsel en houtafval, en kunnen worden geproduceerd uit verschillende soorten hout, zowel hardhout als zachthout. Het rendement van pellets hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het hout, de dichtheid van de pellets en de efficiëntie van de pelletkachel.
De kwaliteit van pellets
De kwaliteit van houtpellets is van cruciaal belang voor de prestaties van jouw pelletkachel. Pellets van lage kwaliteit kunnen leiden tot problemen zoals verstoppingen, inefficiënt verbranden en meer onderhoud. Daarom is het essentieel om te begrijpen waar je op moet letten bij het kiezen van pellets.
Certificeringen en normen palletkachels
Bij het zoeken naar pellets voor jouw pelletkachel moet je letten op pellets keurmerken/certificeringen en normen die de kwaliteit garanderen. In Europa is de ENplus-certificering of de DINplus een veelvoorkomende standaard voor hoogwaardige houtpellets. Deze certificeringen zorgen ervoor dat de pellets voldoen aan strenge kwaliteitsnormen en geschikt zijn voor gebruik in pelletkachels. Mecklenburger premium Witte Pellet, Pellini wit en de witte pellets van EPM voldoen aan deze eisen. Ook bruine pellets kunnen deze certificering krijgen zoals de Pelfin Bruin DINplus
Asgehalte
Het asgehalte in houtpellets is een belangrijke factor om in gedachten te houden. Pellets met een lager asgehalte produceren minder roet en as, waardoor jouw pelletkachel schoner blijft en deze minder vaak schoongemaakt hoeft te worden. De energy wit pellets kenmerken zich door een extreem laag as percentage, namelijk <0,7%.
Vochtigheidsgraad
Ideale pellets hebben een vochtigheidsgraad van minder dan 10%, zoals de Mecklenbruger witte pellets, deze heeft een vochtgehalte van onder 7%. Pellets met een hoger vochtgehalte kunnen problemen veroorzaken, zoals moeilijke ontsteking en rookontwikkeling.
Pelletgrootte
De grootte van de pellets is ook van belang, omdat ze goed moeten passen bij de specificaties van jouw pelletkachel. Meestal zijn de pelelts voor huiskachels 6 mm dik en hebben een lengte tussen 10 en 30 mm. Controleer altijd de aanbevelingen van de fabrikant van jouw pelletkachel voor de juiste pelletgrootte.
Herkomst van de pellets
Het is van belang om de oorsprong van houtpellets zorgvuldig te overwegen, omdat dit aanzienlijke ecologische implicaties heeft. Houtpellets afkomstig uit Oost-Europa hebben doorgaans een aanzienlijk grotere ecologische voetafdruk in vergelijking met die uit West-Europa, vanwege verschillen in productiemethoden en duurzaamheid. Door te kiezen voor houtpellets uit West-Europa, draag je bij aan een meer milieubewuste en duurzame energiebron, waarbij de herkomst en productieprocessen strenger worden gecontroleerd. Het bewustzijn van de herkomst van houtpellets kan dus bijdragen aan onze inspanningen voor een groenere toekomst.
Prijs en waarde
Hoewel prijs belangrijk is, moet je niet alleen naar de goedkoopste optie grijpen. Kwaliteit en prestaties zijn belangrijk, en soms is het de moeite waard om een beetje extra te betalen voor pellets van topkwaliteit die jouw pelletkachel soepeler laten werken en uiteindelijk kosten besparen.
Conclusie
In de zoektocht naar de ideale pellets voor een pelletkachel zijn er verschillende belangrijke overwegingen. De keuze tussen witte en bruine pellets is de eerste uitdaging; witte pellets van hoogwaardig zachthout voor efficiënte huishoudelijke verwarming, en bruine pellets, vaak van hardhout, meer geschikt voor industriële doeleinden. Het type hout is ook belangrijk; hardhoutsoorten zoals eiken, beuken en esdoorn worden beschouwd als de beste opties vanwege hun hoge energie-inhoud. De kwaliteit van de pellets is cruciaal om problemen zoals verstoppingen te voorkomen, en certificeringen zoals ENplus bieden zekerheid over de kwaliteit. Aandacht voor asgehalte, vochtigheidsgraad, pelletgrootte en lokale beschikbaarheid helpt bij het maken van de juiste keuze voor een pelletkachel.
Gerelateerde artikelen
Hoe vermijd je het kopen van slechte houtpellets?
Houtpellets zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten: witte houtpellets en bruine… Lees verder
Wat zijn bruine houtpellets?
Je staat op het punt om een belangrijke keuze te maken voor je pelletkachel: witte of bruine pellets? In dit… Lees verder
Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel?
In de zoektocht naar efficiëntere en duurzamere verwarmingsoplossingen zijn pelletkachels de laatste jaren steeds populairder geworden. Deze innovatieve kachels maken… Lees verder