• Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Welke pellets kan ik het beste gebruiken in mijn pelletkachel?

Pelletkachels zijn steeds populairder als efficiënt en milieuvriendelijk alternatief om onze huizen te verwarmen. Deze kachels gebruiken houtpellets als brandstof, die worden gemaakt van samengeperst resthout, zoals zaagsel en houtsnippers.

Als je overweegt om een pelletkachel te kopen of er al een hebt, rijst de vraag: “Welke pellets kan ik het beste gebruiken?”. Dat gaan we hier met je doornemen.

Pelletkorrels

Witte of bruine pellets in de pelletkachel?

Wanneer het gaat om de keuze tussen witte en bruine pellets voor gebruik in een pelletkachel, is het belangrijk om te begrijpen dat het verschil tussen bruine en witte pellets ligt in de grondstoffen waaruit ze worden gemaakt en hun toepassingen.

Witte pellets, ook wel bekend als zachthout pellets, worden meestal geproduceerd uit zachte houtsoorten. Denk dan aan sparren, douglassparren en ceder. Deze pellets hebben een lichte kleur en worden gebruikt in huishoudelijke kachels, zoals pelletkachels. De populariteit voor verwarmingsdoeleinden is de hoge energie-inhoud en de efficiënte verbranding die ze bieden. Witte pellets hebben een laag vochtgehalte en bevatten weinig verontreinigingen, waardoor ze een betrouwbare en schone bron van warmte zijn. Door het lage asgehalte is er minder onderhoud nodig, wat de duurdere houtpellets op termijn weer voordeliger maakt.

Bruine pellets, ook wel bekend als hardhout pellets, worden meestal geproduceerd uit hardhoutsoorten. Denk dan aan eiken, beuken en tropische hardhoutsoorten. Hierbij wordt vaak nog een gedeelte naaldhout zaagsel toegevoegd. Kwalitatief goede bruine pellets bestaan uit zuiver houtafval. Er mogen bij gecertificeerde bruine houtpellets geen toevoegingen aan de grondstof zijn toegevoegd. Deze pellets hebben een donkere kleur. Door hun samenstelling kunnen bruine pellets een hoger gehalte aan vocht en verontreinigingen bevatten, wat ze minder geschikt maakt voor gebruik in huishoudelijke pelletkachels.

Dus, bij het kiezen tussen witte en bruine pellets voor je pelletkachel, is het belangrijk om je behoeften en het gebruik in overweging te nemen. Witte pellets zijn ideaal voor verwarming in huiselijke omgevingen, terwijl bruine pellets beter geschikt zijn voor grootschalige toepassingen waar hun lagere zuiverheid minder van belang is.

witte en bruine houtpellets

De kwaliteit van pellets

De kwaliteit van houtpellets is belangrijk voor de prestaties van jouw pelletkachel. Pellets van lage kwaliteit kunnen leiden tot problemen zoals verstoppingen, inefficiënt verbranden en meer onderhoud. Daarom is het goed om te begrijpen waar je op moet letten bij het kiezen van pellets.

Certificeringen en normen palletkachels

Bij het zoeken naar pellets voor jouw pelletkachel moet je letten op pellets keurmerken, certificeringen en normen die de kwaliteit garanderen. In Europa is de ENplus of de DINplus certificering een veelvoorkomende standaard voor hoogwaardige houtpellets. Deze certificeringen zorgen ervoor dat de pellets voldoen aan strenge kwaliteitsnormen en geschikt zijn voor gebruik in pelletkachels.

Asgehalte

Het asgehalte in houtpellets is een belangrijke factor om in gedachten te houden. Pellets met een lager asgehalte produceren minder roet en as, waardoor jouw pelletkachel schoner blijft en deze minder vaak schoongemaakt hoeft te worden.

Vochtigheidsgraad

Ideale pellets hebben een vochtigheidsgraad van minder dan 10%. Pellets met een hoger vochtgehalte kunnen problemen veroorzaken, zoals moeilijke ontsteking en rookontwikkeling. 

Pellet grootte

De grootte van de pellets is ook van belang, omdat ze goed moeten passen bij de specificaties van jouw pelletkachel. Meestal zijn de pellets voor huiskachels 6 mm dik en hebben een lengte tussen 10 en 30 mm. Controleer altijd de aanbevelingen van de fabrikant van jouw pelletkachel voor de juiste pellet grootte.

Herkomst van de pellets

Houtpellets afkomstig uit Oost-Europa hebben doorgaans een aanzienlijk grotere ecologische voetafdruk in vergelijking met die uit West-Europa, vanwege verschillen in productiemethoden en duurzaamheid. Door te kiezen voor houtpellets uit West-Europa, draag je bij aan een meer milieubewuste en duurzame energiebron, waarbij de herkomst en productieprocessen strenger worden gecontroleerd. Het bewustzijn van de herkomst van houtpellets kan dus bijdragen aan onze inspanningen voor een groenere toekomst.

Prijs en waarde

Hoewel prijs belangrijk is, moet je niet alleen naar de goedkoopste optie grijpen. Kwaliteit en prestaties zijn belangrijk en soms is het de moeite waard om een beetje extra te betalen voor pellets van topkwaliteit die jouw pelletkachel soepeler laten werken en uiteindelijk kosten besparen.

Welke pellets zijn geschikt voor jou?

In de zoektocht naar de ideale pellets voor een pelletkachel zijn er dus verschillende belangrijke overwegingen. De keuze tussen witte en bruine pellets is de eerste uitdaging. Het type hout is ook belangrijk. Hardhoutsoorten zoals eiken, beuken en esdoorn worden beschouwd als de beste opties vanwege hun hoge energie-inhoud. De kwaliteit van de pellets is belangrijk om problemen zoals verstoppingen te voorkomen. Certificeringen zoals ENplus bieden zekerheid over de kwaliteit. Aandacht voor asgehalte, vochtigheidsgraad, pellet grootte en lokale beschikbaarheid helpt bij het maken van de juiste keuze voor een pelletkachel. De keuze die je maakt, hangt dus volledig af van jouw eigen wensen, soort pelletkachel en de ruimte die je wilt verwarmen.

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Wat is beter, Pinikay of RUF?

Als de bladeren weer van de bomen vallen en de avonden kouder worden, is er niets zo gezellig als de… Lees verder

Wat is goedkoper: haardhout of briketten?

Nu de temperatuur daalt en de dagen korter worden, wordt het steeds aantrekkelijker om een gezellig haardvuur aan te steken.… Lees verder

Hoeveel bespaar je ten opzichte van gas met een pelletkachel in 2024?

Als je overweegt om een pelletkachel aan te schaffen, ben je niet de enige. Met de stijgende energieprijzen en de… Lees verder