Winkelmand
BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Potgrond versus tuinaarde: wat is het verschil?

Het kopen en aanplanten van je nieuwe tuinjuwelen is een jaarlijks hoogtepunt voor menig plantenliefhebber. Goede grond vormt de basis voor al uw planten. Afhankelijk van het type plant en de locatie kunt u kiezen voor potgrond of tuinaarde. Maar wat is het precies het verschil tussen deze twee mengsels? In dit artikel leggen we het uit en vertellen we u wanneer je welke ondergrond gebruikt.

Potgrond

Potgrond

Potgrond is feitelijk een mengsel van verschillende natuurlijke grondstoffen. De basis van het goedje wordt gevormd door veen of kokos. Die basisgrondstof wordt bij potgrond meestal vermengd met boomschors, kokos, compost, meststoffen en kalk. Het mengsel is bij uitstek geschikt om planten in bakken of potten te zetten. U kunt potgrond zowel binnenskamers als in de buitenlucht gebruiken. Dankzij de bijzondere samenstelling is potgrond uitstekend in staat om lucht en water vast te houden. Het voordeel is dat planten zich hierdoor snel en goed kunnen ontwikkelen. Afhankelijk van de hoeveelheid en soort meststoffen, zit er meestal voldoende voeding in de potgrond voor een aantal maanden.

Bestel uw potgrond voordelig online bij Bustotaal.nl!

Tuinaarde

Tuinaarde is in de meeste gevallen een combinatie van tuinturf (doorvroren zwartveen dat vooral in Duitsland veel gevonden en gewonnen wordt) en compost. Tuinaarde zorgt voor veel organische stof in de bodem, maar bevat vrij weinig poriën. Tuinaarde wordt gebruikt voor het bemesten en verbeteren van de bodem en is zwaarder dan potgrond. Met name planten die van een wat zurige bodem houden, zullen beter gaan groeien als u tuinaarde gebruikt.

Wanneer gebruikt u potgrond?

Potgrond wordt vooral gebruikt voor planten die in bakken of potten staan. Zet een plant eerst met plastic pot en al in een emmer water. Dan kan de kluit zich vol zuigen met water, zodat de eerste vochtbehoefte bevredigd is. Kies een pot met een of meer gaten aan de onderkant. Zo kan overtollig water snel wegvloeien. Vul de onderkant op met potgrond en zet daar de plant (zonder plastic pot) op. Vul de pot verder met potgrond en druk de bodem voorzichtig met uw handen aan. Plaats de plant niet te diep of hoog in de pot. In potgrond zit voldoende voeding voor een paar maanden. Planten in potten hebben wel geregeld extra voedingsstoffen nodig. U zult ze dus na de eerste maanden regelmatig moeten bijmesten. Juist omdat potgrond een gunstig luchtgetal heeft, laat het genoeg zuurstof door voor de wortels om goed te kunnen groeien.

Wanneer tuinaarde gebruiken?

Potgrond

Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad. Bovendien bevat tuinaarde te weinig poriën voor de wortels van potplanten. U gebruikt tuinaarde vooral voor het ophogen of aanvullen van tuingrond en moestuinaarde. Met tuinaarde kunt u ook een gazon prima onder handen nemen. De bodem van een grasveld moet niet te vet zijn, maar veeleer een mooie, loskorrelige structuur hebben omdat er op gras veel wordt gelopen. Bij een zwaarder grondtype slibt de bodem van het gras dicht en boet die in aan zuurstofrijkheid. Het resultaat: een kaal en dor grasveld met een gelige kleur.

VIDEO: Potgrond of tuinaarde wat is het verschil?

In deze video legt Rutger van Bustotaal.nl het verschil uit tussen potgrond en tuinaarde. Wanneer gebruik je welke grondstof?

Tuinaarde mengen

Maak voor het aanbrengen van de tuinaarde de bovenlaag van de grond los met een cultivator of hark. Strooi vervolgens een dunne laag tuinaarde over de bodem en hark de grond nogmaals goed door. Hierdoor mengt u bestaande grond met de nieuw aangebrachte tuinaarde. Om een nog betere groeistructuur te krijgen, kunt u tuinaarde ook mengen met compost of molmmest. Bemeste tuinaarde is ook te krijgen als kant-en-klaar-product.

Gerelateerde artikelen

Welke potgrond moet ik gebruiken?

Het kiezen van de juiste potgrond is essentieel voor het succes van je tuinproject, of het nu gaat om een tuin in de achtertuin,… Lees verder

Hoeveel potgrond heb je nodig?

Het correct bepalen van de hoeveelheid potgrond die je nodig hebt voor een tuiniers- of kweektaak is van belang voor het behalen… Lees verder

Kan ik potgrond hergebruiken?

In de wereld van tuinieren en plantenkweken is de kwaliteit van de bodem van essentieel belang voor gezonde plantengroei. Het… Lees verder