Nog maar een paar dagen korting op Franse Boomschors in big bags, bekijk de actie!.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Potgrond en tuinaarde: Wat is het verschil?

Het kopen en aanplanten van nieuwe planten is een jaarlijks hoogtepunt voor veel plantenliefhebbers. Goede grond vormt de basis voor alle planten. Afhankelijk van het type plant en de locatie kun je kiezen voor potgrond of tuinaarde. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen potgrond en tuinaarde.

Wat is potgrond?

Potgrond bestaat uit een mix van diverse natuurlijke ingrediënten, met veen of kokos als basis. Doorgaans wordt deze basis vermengd met boomschors, kokos, compost, meststoffen en kalk. Dit mengsel is vooral geschikt voor het planten in bakken of potten, zowel binnen als buiten. Dankzij zijn unieke samenstelling kan potgrond uitstekend vocht en lucht vasthouden, waardoor planten zich snel en gezond kunnen ontwikkelen. Meestal bevat potgrond voldoende voedingsstoffen voor enkele maanden, afhankelijk van de hoeveelheid en het type meststoffen dat is toegevoegd.

Wat is tuinaarde

In de meeste gevallen bestaat tuinaarde uit een mix van tuinturf en compost. Deze combinatie voegt veel organisch materiaal toe aan de bodem, maar heeft over het algemeen weinig poriën. Het gebrek aan poriën kan leiden tot verminderde lucht- en waterdoorlatendheid in de bodem. Dit kan op zijn beurt de wortelontwikkeling van planten belemmeren, wat resulteert in minder efficiënte opname van voedingsstoffen en water. Daarom wordt tuinaarde vooral gebruikt om de bodem te verrijken en te bemesten, maar het kan minder geschikt zijn voor planten die een goede drainage nodig hebben. Ook is tuinaarde zwaarder dan potgrond. Vooral planten die van een zure bodem houden, zullen beter groeien wanneer tuinaarde wordt gebruikt.

Wanneer gebruikt je potgrond?

Potgrond is ideaal voor het kweken van planten in bloempotten en bloembakken, zowel binnen als buiten. Deze grond biedt een lichte, goed doorlatende mix die essentieel is voor de gezonde ontwikkeling van potplanten. De unieke samenstelling van potgrond zorgt ervoor dat vocht en lucht goed vastgehouden wordt, waardoor de wortels van de planten goed kunnen groeien. Het is ook handig voor planten die veel vocht en voeding nodig hebben, omdat potgrond doorgaans al een goede mix van meststoffen bevat. Kortom, potgrond is de beste keuze voor planten die in bakken en potten worden gekweekt, waarbij een goede drainage en vochtopname cruciaal is voor gezonde groei.

Wanneer gebruik je tuinaarde?

Tuinaarde wordt gebruikt om de grond in je tuin te verbeteren door het te mengen. Deze grond is echter niet geschikt voor planten in bakken of potten vanwege de te hoge zuurgraad en het gebrek aan poriën die nodig zijn voor de wortels van potplanten. Tuinaarde is voornamelijk bedoeld voor het verhogen of aanvullen van tuingrond en moestuinaarde. Ook kan tuinaarde uitstekend worden gebruikt om een gazon te verbeteren. Voor een gezond grasveld is het belangrijk dat de bodem niet te compact is, maar eerder een luchtige structuur heeft. Vooral omdat er veel op gelopen wordt. Zwaardere grond kan de bodem van het grasveld verstikken en de zuurstoftoevoer belemmeren, wat resulteert in een kaal en geel grasveld.

VIDEO: Potgrond of tuinaarde wat is het verschil?

In deze video legt Rutger van Bustotaal.nl het verschil uit tussen potgrond en tuinaarde. Wanneer gebruik je welke grondstof?

Gerelateerde artikelen

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder