Vrijdag 29 maart zijn wij vanaf 12:30 gesloten. Bestellingen worden vrijdag wel de gehele dag bezorgd.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Welke voedingsstoffen hebben mijn planten nodig?

Iedere tuinliefhebber wil natuurlijk een tuin die vol staat met fraaie en gezonde planten. Maar planten hebben uiteraard geregeld voeding nodig om te kunnen overleven, groeien en bloeien. Welke voedingsstoffen zijn essentieel voor uw planten? In dit artikel laten we het zien.

Voedingsstoffen produceren

Dankzij het proces van fotosynthese, kunnen planten met behulp van zonlicht een deel van hun voeding zelf produceren. De overige voedingsstoffen die een plant nodig heeft, worden uit de bodem gehaald door de wortels en naar het bovengrondse deel getransporteerd. Een tekort aan goede voeding, bijvoorbeeld de belangrijke bouwstoffen, kan zorgen voor slecht ontwikkelde en uiteindelijk zelfs afstervende planten.

Stikstof en calcium

Bouwstoffen zijn erg belangrijk voor de groei en gezondheid van een plant. Stikstof is bijvoorbeeld zo’n belangrijk bouwelement, en wel om de volgende redenen:

  • Stikstof is nodig voor de ontwikkeling van de groene delen van een plant. Daarnaast stimuleert een goede stikstofhuishouding de aanmaak van plantaardige eiwitten en vorming van extra bladgroen. Dat laatste is vooral van belang voor de energievoorziening.
  • Een gestage, goed gebalanceerde aanvoer van stikstof vertraagt de veroudering van planten. Ze blijven langer bladeren voortbrengen en gaan later bloeien of afrijpen.
Voedingsstoffen

Hebben uw planten last van een stikstoftekort? Dan zijn er signalen die dat verraden. De gele kleur en het snel afvallen van oudere bladeren kunnen een aanwijzing zijn voor een tekort aan stikstof. De hoeveelheid stikstof die ideaal is voor een plant, verschilt natuurlijk ook per soort. Voor planten die niet bestand zijn tegen een hoge zuurgraad kan een teveel aan stikstof zelfs erg slecht zijn. Daarom is ook het calciumgehalte van belang. Calcium neutraliseert namelijk de zuurgraad.

Fosfor

Fosfor is een tweede onontbeerlijke bouwstof voor planten. Het element zit in de bodem als fosfaat. Planten halen hun fosfor dan ook uit bodemfosfaat. Fosfor zorgt onder meer voor de wortelvorming, knopvorming en goede afharding van de plant. Daarnaast vormt fosfor een belangrijk onderdeel van het DNA. Een fosfortekort kunt u meestal herkennen aan kwalen zoals dwerggroei, zwarte verkleuringen en afstervende (let op vlekvorming) bladeren.

Kalium

Hoewel kalium geen bouwstof is, vormt het element wel een belangrijk onderdeel van plantenvoeding. Kalium beïnvloedt vooral de stevigheid van een plant. Het huist in de bodem in de vorm van kalizouten en valt, omdat het gemakkelijk wegspoelt, relatief snel ten prooi aan bodemerosie. Kalium vervult diverse functies in de plantenhuishouding:

  • Kalium maakt planten minder gevoelig voor extreme weersinvloeden zoals droogte en vorst.
  • De plant krijgt door een goede kaliumtoevoer meer, maar vooral ook kwalitatief betere vruchten en bloemen. Vooral bij vruchtdragende gewassen heeft kalium een positieve invloed op de smaak, geur, houdbaarheid en kleur.
  • Kalium verbetert en vergemakkelijkt het transport van voedingsstoffen. Hierdoor kunnen belangrijke stoffen snel naar andere delen van de plant worden gebracht.
  • Het element verhoogt de weerstand van een plant tegen ziekten en plagen.

Zwavel en magnesium

De laatste twee elementen die genoemd moeten worden zijn zwavel en magnesium. Zwavel is nodig voor het aanmaken van aminozuren en heeft daarnaast een gunstige invloed op de waterhuishouding van een plant. Magnesium bevordert de fotosynthese door de aanmaak van bladgroen te stimuleren. Daarnaast activeert het goedje stofwisselingsprocessen, wat weer een gunstig effect heeft op de groeikwaliteit van planten.

Bodemstructuur: de basis voor goede tuingrond en gezonde planten

Voedingsstoffen

Om de aanwezigheid van voldoende en goede voedingsstoffen te garanderen, is de structuur van de grond waarin de planten staan van essentieel belang. De bodem moet bijvoorbeeld goed los zijn om wortels groeiruimte te bieden. Daarnaast kan water beter wegzakken in lossere grond. Een te dichte bodem houdt juist veel water vast. Planten kunnen in zo’n geval gaan rotten omdat de wortels te lang worden blootgesteld aan grote hoeveelheden vocht.

Soorten aarde of potgrond en uw planten

De term potgrond wordt vaak gebruikt als verzamelnaam voor de soorten grond die in de winkels worden aangeboden. Elk grondtype heeft wel zijn eigen bijzonderheden en is meer of minder geschikt voor bepaalde plantensoorten. Voor diverse soorten zijn inmiddels speciale grondsoorten ontwikkeld die precies voldoen aan de behoeften van die ene plant of plantengroep. Voorbeelden zijn:

  • Universele potgrond. Zoals de naam al zegt, kan dit grondtype worden gebruikt voor diverse doeleinden en soorten. Denk bijvoorbeeld aan het verpotten van kamerplanten, het vullen van potten en plantenbakken op het terras, het aanplanten van bomen of struiken of het opkweken van groenten.
  • Buxusgrond: dit type grond is vooral toegesneden op de behoeften van buxusplanten. Die gedijen het beste in bodems met een pH-waarde van 6 of 7 en een vrij hoog calciumgehalte. Een goede zuurgraad, veel magnesiumkalk en extra ijzer zijn dan ook de basisingrediënten van dit mengsel.
  • Tuinaarde: dit is vooral een bodemverbeteraar die niet geschikt is voor gepotte planten. Door de lucht- en vochtdoorlatendheid en extra meststoffen vormt het een prima voedingsbodem voor een brede waaier aan tuinplanten.
  • Tuinturf: dit is een speciale potgrond voor zuurminnende planten. Denk aan soorten als azalea, heide, hortensia of rododendron. Tuinturf heeft een lage pH-waarde. Het houdt prima water vast, waardoor de bodem goed vochtig blijft. Tuinturf bevat fosfor, kalium, stikstof en sporenelementen.

Toegevoegde producten voor betere plantengroei

Potgrond en tuinturf worden vaak gemengd met allerlei producten om de grondtypen nog geschikter te maken voor specifieke groepen of soorten planten. Voorbeelden van toevoegingen zijn:

  • Boomschors
  • Compost
  • Kalk
  • Kokos
  • Meststoffen
  • Zand

Door goed te informeren naar het geschikte mengsel voor een bepaalde soort, wordt het uiteindelijk een koud kunstje om uw tuin te vullen met florerende en gezonde planten!

Gerelateerde artikelen

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder