Vanwege succes verlengd t/m 22 september: Zomer Deals. OP=OP. Bekijk de: actie hier

BTW
Recent toegevoegd
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Vuurkorf veilig aansteken: stappenplan met handige tips

Een vuurkorf staat garant voor een stevige dosis extra sfeer in de tuin. U kunt langer buiten blijven zitten, terwijl de gloed van het vuur mooi afsteekt tegen de deken van nachtelijke duisternis die de sterrenrijke hemel bedekt. Maar hoe steekt u een vuurkorf veilig aan? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten die u in acht moet nemen om onveilige situaties te voorkomen? Wij laten het zien aan de hand van een overzichtelijk stappenplan en een aantal nuttige tips.

1.De juiste ondergrond kiezen

Het veilig aansteken van de vuurkorf begint met het kiezen van de kuiste ondergrond. Zet de vuurkorf sowieso op een vlakke ondergrond. Dan is de kans dat hij omkiept namelijk het kleinst. Probeer de korf ook buiten het bereik van spelende kinderen of honden te houden of hou de kinderen of honden in elk geval in de gaten. Ze kunnen in hun enthousiasme namelijk tegen de vuurkorf aan rennen. Door de korf op een metalen plaat of in een asopvangbak te zetten, voorkomt u dat er asresten op de tuinbodem belanden.

2. Gebruik aanmaakblokken voor het veilig aansteken van de vuurkorf

vuurkorf

Voor het veilig aansteken van de vuurkorf gebruikt u bij voorkeur grote aanmaakblokken van paraffine, kleine aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes. Steek die aan met een lange lucifer. Gebruik in elke geval nooit hoog brandbare vloeistoffen zoals benzine of spiritus. Dit kan namelijk leiden tot het ontstaan van een grote en gevaarlijke steekvlam. Kranten kunnen eventueel ook worden gebruikt als aanmaakmateriaal, maar zijn zeker niet de beste optie. Ze produceren namelijk veel rook, terwijl de drukinkt zorgt voor een vuile verbranding.

3. Goed stapelen

Goed stapelen is ook van belang als u een mooi en langbrandend vuur wilt opwekken. Leg het grote aanmaakblok of aanmaakbriket op de bodem van de korf. Maak met het haardhout rondom dit blok een klein torentje. Idealiter heeft dit de vorm van een wigwam. Leg de blokken niet te dicht op elkaar zodat er voldoende zuurstof bij het hout kan komen. Dit is belangrijk voor een optimale verbranding met weinig rookvorming. Brandt het hout eenmaal lekker? Dan voegt u heel geleidelijk aan steeds wat blokken toe aan het geheel totdat er een mooi, warm knisperend haardvuur ontstaat.

4. Vuurkorf schoonmaken

Zit de avond er weer op en heeft de vuurkorf zijn werk gedaan? Maak hem dan goed schoon. Laat eerst de as goed afkoelen. Asresten kunt u weggooien, maar eventueel ook gebruiken om de tuin te bemesten. Omdat vuurkorven van metaal zijn en dus wel enige roestgevoeligheid aan de dag leggen, kunt u ze het beste onder een afdak of beschermhoes plaatsen als ze niet worden gebruikt.

Tips voor het veilig aansteken en gebruiken van een vuurkorf

  • Draag geen licht ontvlambare kleding in de directe nabijheid van een vuurkorf.
  • Zorg dat er altijd een emmertje met water of zand in de buurt van de vuurkorf staat. Ook brandblussers of branddekens zijn welkom.
  • Blijf het vuur in de gaten houden. De afwezigheid van hoge vlammen wil niet zeggen dat het vuur niet meer brandt. Laat de vuurkorf pas onbewaakt achter als het vuur echt niet meer brandt of (na)smeult.

Gerelateerde artikelen

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder