Vanwege succes verlengd t/m 22 september: Zomer Deals. OP=OP. Bekijk de: actie hier

BTW
Recent toegevoegd
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Planten bemesten: hoe kun je dit het beste doen?

Planten hebben net zoals mensen energie nodig om te kunnen groeien. Deze energie wordt uit de bodem gehaald. Om uw planten optimaal te kunnen laten groeien is het belangrijk om de tuin minstens een keer per jaar te bemesten. Hiermee kunt u voorkomen dat de bodem arm wordt en planten te weinig energie hebben om te groeien.

Het bemesten van de tuin is niet voor veel mensen een vanzelfsprekend klusje. Dat is jammer, want het verschil tussen een bemeste tuin en een niet-bemeste tuin is goed te zien. De kleuren van de bloemen zijn feller, de bladen groener en de planten staan langer in bloei.

Coniferen bemesten

Bemesten is dan ook niet altijd simpel. Het is gelukkig geen hogere wiskunde, maar er zijn wel degelijk een aantal zaken om rekening mee te houden. Daarom besteden we in deze blog aandacht aan de praktische kant; hoe bemest je een plant?

Hoe bemest ik een plant?

Op de vraag wat de beste manier is om een plant te bemesten, is geen eenduidig antwoord. Dit hangt namelijk af van welke plant u wilt bemesten, welke planten er omheen groeien, wat uw voorkeuren zijn wat betreft mest en in welke tijd van het jaar u de tuin wilt gaan bemesten.

De manier van bemesten is wel praktisch altijd hetzelfde. Dit kunt u makkelijk doen door de meststoffen te mengen met water en deze aan de plant toe te dienen. In het tuincentrum zijn producten te krijgen die u hierbij helpen.

Voorbeelden: planten bemesten

Omdat het moeilijk is om een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe je het beste een plant kunt bemesten, geven we in deze blog een aantal voorbeelden. Via het internet kunt u ook voor andere planten vinden hoe u deze het beste kunt bemesten.

Buxus bemesten

Een Buxus heeft veel voeding nodig waardoor regelmatig mesten het advies is. Voor het bemesten is het belangrijk dat de plant in een luchtige en kalkrijke bodem staat. Hier kunt u voor zorgen door de grond te bekalken. Dit gebeurt meestal in de winter, maar kan in iedere periode van het jaar.

Buxus bemesten

Voor het bemesten kunt u het beste kiezen voor speciale organische meststof voor de Buxus. Deze is bij het tuincentrum te krijgen. Bemesten doet u het liefst in het voorjaar, maar aangeraden wordt om na iedere snoeibeurt de plant licht te bemesten.

Hortensia bemesten

Het bemesten van een Hortensia gebeurt idealiter tussen begin augustus en eind augustus. Net als voor de Buxus is er ook voor de Hortensia speciale mest te verkrijgen. Deze bevat een laag stikstofgehalte, Kali en Fosfor en vaak ook ijzer en magnesium om chlorose tegen te gaan.

De beste tijd om de Hortensia te bemesten is begin augustus, wanneer bij de meeste soorten de bloemen voor volgend jaar weer worden aangemaakt. Let op dat u niet te veel mest in een keer geeft, een betere optie is dan om meerdere malen te bemesten.

Rozen bemesten

Rozen hebben veel baat bij mest en het bemesten van deze planten is dan ook cruciaal. Wanneer u dit niet doet blijft er vaak een slecht bloeiende plant met dunne takken over. Rozen dient u meerdere keren per jaar te bemesten. De eerste keer in de herfst of de late winter, het liefst met organische mest voor de grondverbetering.

Vervolgens kunt de plant na het snoeien bemesten met speciale mest voor Rozen. In deze mest zit onder andere stikstof, Phosfor en Kalium. Het zorgt voor de voeding aan de plant. Na de eerste bloei, ergens halverwege de zomer, kunt u de plant opnieuw met deze mest bemesten.

Coniferen bemesten

Om ervoor te zorgen dat de Coniferen een mooie groene kleur hebben, kunt u deze het beste twee keer per jaar bemesten. Dit doet u in het vroege voorjaar en in de zomer. Het wordt aangeraden om ook na het snoeien de struik extra te bemesten.

Voor het bemesten van Coniferen kunt u het beste speciale mest voor deze struik gebruiken, deze vindt u bij de tuincentra. De mest strooit u aan de voet van de struik en harkt u vervolgens licht in. U kunt ook nog extra water geven, zodat de mest sneller wordt opgenomen.

Hopelijk hebben we u met deze blog op weg kunnen helpen bij het bemesten van uw tuin. Nog vragen? Schroom niet en neem contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Wat is het verschil tussen compost en potgrond?

Compost en potgrond zijn componenten die bijdragen aan de groei en gezondheid van planten. Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, hebben… Lees verder

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder