Deze maand maak je kans op kaarten voor Keukenhof in Lisse. Ga naar de actiepagina om er meer over te lezen

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Een eetbare tuin: 5 eetbare planten en bloemen voor in de tuin

In de tuin groeien veel planten en bloemen. Deze zijn niet alleen mooi en functioneel voor de natuur, maar kunnen ook eetbaar zijn. Zelfs planten en bloemen die we normaal niet met eten associëren, kunnen worden verwerkt in een gerecht of zelfs een gerecht op zichzelf vormen.

Natuurlijk zijn niet alle planten en bloemen eetbaar, sommigen zijn zelfs giftig. Daarom is het belangrijk om van te voren uit te zoeken hoe het zit met de eetbaarheid van uw planten of bloemen. In deze blog bespreken we enkele planten en bloemen die eetbaar zijn en geven we voorbeelden van de gerechten die u hiermee kunt bereiden.

We hopen u met deze blog te inspireren en u op een andere manier naar uw eigen tuin te laten kijken. Of misschien komt u wel op ideeën voor het zaaien van nieuw groen in uw tuin? Bent u al benieuwd wat er valt te proeven in uw eigen tuin?

De artisjok

Voorbeelden: eetbare planten en bloemen

Artisjok

De artisjok is een blauw met paarse bloem die tot de distelsoorten behoort. De artisjok is eetbaar wanneer de bloem nog niet in de bloei staat en de stekels nog niet naar buiten zijn gaan staan. U kent de artisjok waarschijnlijk als een dure delicatesse, daarom is het extra leuk om deze bloem zelf te planten! De plant is winterhard en groeit gemiddeld drie jaar lang.

Met een artisjok kunt u alle kanten op. U kunt de bloem verwerken in andere gerechten, maar hij is ook goed bruikbaar als basis voor een gerecht. Een voorbeeld is hiervan is een gevulde artisjok. Erg lekker en gezond!

Hop

De hop is een klimplant die in de nazomer, met name in september, overal in Nederland in het wild is te zien. Op het hoogtepunt van de bloei heeft de hop goudgele bladeren, een echte bloem is echter niet te zien waardoor de plant niet zo geschikt is als decoratie. Deze plant is, zoals u waarschijnlijk weet, wel uitermate geschikt voor het maken van bier!

De vrouwelijke bloemknoppen, ook wel bellen genoemd, bevatten de grondstof waarmee bier wordt gemaakt. De plant zorgt hiermee voor de bittere smaak aan het bier.

Daslook

Daslook

Ruikt u in mei of juni een sterke uiengeur? Dan zou dit kunnen komen van de daslook. Deze plant behoort tot de uiensoorten en heeft in deze maanden zijn bloeiperiode. De daslook wordt gekenmerkt door grote groene bladeren en witte, stervormige bloemen. De plant groeit gemiddeld tot zo’n 30 centimeter hoog.

U kunt de daslook in allerlei recepten verwerken. Zo kunt u van deze plant daslookboter maken of de de daslook verwerken in een verse groentesoep. De bladeren van de daslook kunt u gebruiken voordat de bloem tot bloei is gekomen.

Paardebloem

In ieder Nederlands weiland is de paardebloem wel te zien. De vrolijke bloem, met gele blaadjes, is naast mooi en gezellig ook bruikbaar voor verwerking in verschillende gerechten. De jonge blaadjes die onder molshopen terecht gekomen zijn wanneer de paardebloem in het voorjaar blaadjes krijgt, worden ‘molsla’ genoemd en kunnen worden verwerkt in salades.

De paardebloem groeit van mei tot en met augustus en daarna verschijnen de welbekende pluisjes. Deze zijn voor kinderen leuk om weg te blazen, maar niet aan te raden als extra garnering in de salade.

Rozemarijn

Ook rozemarijn is een bekende, groenblijvende plant met leerachtige, langwerpige blaadjes en kleine paars met witte bloempjes. Rozemarijn groeit goed op zonnige en droge plaatsen. In tegenstelling tot veel andere eetbare planten verhoudt rozemarijn zich vaak pas rond het tweede levensjaar. Dit betekent dat de plant dan een houten stam krijgt.

Rozemarijn wordt ongeveer een halve meter hoog en is over het algemeen winterhard. Wel wordt aangeraden om de plant bij strenge vorst te bedekken. Rozemarijn is een veelgebruikte plant die in talloze gerechten wordt verwerkt. Het is bijvoorbeeld lekker bij de kip of zalm!

Gerelateerde artikelen