Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Een hele nieuwe look met split in uw tuin!

Een prachtige tuin en geen onderhoud. Klinkt als een droom toch? Met het split van Bustotaal.nl bent u binnen no-time klaar en ziet uw tuin er voordelig en snel prachtig uit! We vertellen u graag over de keuzes en voordelen van split.

Het goede weer komt eraan! Zodra de zon ons land verwarmt gaat de focus weer uit naar onze tuin. Na een lange periode van kou en nattigheid is het tijd voor. Snoeien, maaien, onkruid en groene aanslag verwijderen in de tuin, voor wie niet van tuinieren houdt is dit weer een helse klus. Vaak hebben de mensen zonder groene vingers veel tegels in de tuin gelegd om zo het tuinieren te voorkomen er zijn ook andere oplossingen!

Waarom kiezen voor split?

Het is een van de meest eenvoudige materialen om de ruimte rondom uw huis eenvoudig en milieubewust te decoreren of te verharden. Ten opzichte van grind heeft split drie grote voordelen. Ten eerste heeft split scherpe hoeken, hierdoor vallen de steentjes makkelijk in elkaar en ligt het split relatief stabiel. Ten tweede is split in verhouding tot grind goedkoop. Dit komt omdat split niet zo lang hoeft te slijten in water en zand als grind en dus sneller in grote hoeveelheden verkrijgbaar. Ten derde is split verkrijgbaar in veel meer verschillende kleuren dan grind omdat er simpelweg heel veel verschillende soorten gebergten in Europa en ver daarbuiten zijn.

Welke soorten stenen split zijn er?

We kunnen de kiezels indelen in twee verschillende varianten; gebroken kiezels en ronde kiezels. Siersplit zijn de gebroken/ruwe steentjes. Grind zijn de ronde kiezels. Deze ronde vorm kan zowel natuurlijk als machinaal zijn ontstaan. In de natuur worden de kiezels rond geslepen het stromende water van een rivier. Ook worden bepaalde soorten siersplit, welke bijvoorbeeld in de steengroeve zijn gewonnen, machinaal gerold tot hele ronde en gladde kiezelsteentjes. Deze ronde en gladde vorm ontstaat doordat de steentjes in de machine langs elkaar schuren. In principe zijn allebei de varianten voor dezelfde toepassingen geschikt. Al is het natuurlijk wel zo dat de ronde kiezelstenen (grind) wat comfortabeler lopen, met name op blote voeten. Natuurlijk is dat iets belangrijks om over na te denken. U kunt met verschillende de soorten split alle kanten op. Er bestaat voor iedere tuin de juiste keuze dus!

Hoeveel heeft u nodig?

Dit berekent u door de lengte van het met ronde steentjes of siersplit te bedekken oppervlak te vermenigvuldigen met de breedte en vervolgens met de gewenste laagdikte. De standaard laagdikte is 5cm (bij maten tussen 8 en 25mm). Voor grotere kiezelstenen kunt u beter een wat dikkere laag aanhouden, maar eigenlijk nooit dikker dan 10cm. Voor kiezelstenen met 0-fractie houdt u het beste 8cm aan. Bijvoorbeeld wanneer u een stuk tuin van 8 meter lang en 3 meter breed wilt bedekken met een laag kiezels van 5cm, dan rekent u de benodigde hoeveelheid als volgt uit: Lengte x breedte x laagdikte (in meters) = 8 x 3 x 0,05 = 1,2m3. Wanneer u dit wilt omrekenen naar het benodigde gewicht, dan vermenigvuldigt u deze uitkomst met het gewicht van het siersplit of de ronde kiezelsteentjes per 1m3. Deze informatie vindt u op de productpagina’s.

Hoe legt u uw eigen split aan?

Hoe u de kiezels het best kunt aanleggen is afhankelijk van wat u precies wilt. Zo kunnen we grofweg twee verschillende situaties onderscheiden: een kiezeloppervlak dat niet tot licht belast wordt en een kiezeloppervlak dat zwaar belast wordt. Geen tot lichte belasting. Ronde kiezelstenen of siersplit in de tuin, enkel en alleen als sierkiezels, worden niet belast. Steentjes op een tuinpad worden ook niet zwaar belast. Dat maakt het aanleggen vrij simpel; u graaft de grond ongeveer 5-10cm af, afhankelijk van het formaat van de kiezelstenen en leg hier wanneer gewenst worteldoek op (worteldoek is uiteraard niet per se nodig, maar het maakt het geheel wel veel onderhoudsvriendelijker). Tenslotte kunt u de kiezelstenen erop leggen. Wanneer het gaat om een tuinpad raden we aan om een niet te groot formaat te kiezen. De standaard maat van 8-16mm is prima geschikt,

Gemiddelde tot zware belasting? Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan een oprit of parkeerplaats van kiezels. U kunt er dan voor kiezen om er grindplaten onder te leggen. Het is niet per se nodig, maar het maakt het geheel wel veel onderhoudsvriendelijker. Zo gaan de grindplaten verzakkingen en spoorvorming door autobanden tegen. Een goede fundering is belangrijk, ook om verzakkingen tegen te gaan.

Split is op verschillende manieren te gebruiken

Hoe kunt u split gebruiken?

 • Tuin met kiezelstenen of siersplit; als decoratieve bodembedekker
 • Als bodembedekker op een tuin-/looppad
 • Als bodembedekker op een terras
 • Als dakgrind
 • Een parkeerplaats of oprit met siersplit of ronde kiezels (let op: een enkele soort kan vergruizen onder hoge druk, zeker zonder grindplaten Die kiezels zijn dus iets minder geschikt voor gebruik op een oprit/parkeerplaats. Kijkt u hiervoor op de productpagina van de door u gewenste kiezelstenen of neem bij twijfel contact met ons op.
 • Voor de decoratie in/om een vijver (let op: kalksteensoorten zijn hiervoor minder geschikt omdat deze steensoorten schadelijk kunnen zijn voor vissen).

Onze tips:

 • Er zit op split altijd wat stof en kalk resten. Maak na het instrooien het grind en split even nat zodat het schoon kan spoelen!
 • Worteldoek zorgt niet voor 100% voorkomen van onkruid. Daarom zal u waarschijnlijk toch een enkele keer moeten onkruid wieden.
 • Na een jaar kan het best zijn dat u wat kleine gedeeltes moet opvullen. Zorg daarom dat u altijd wat overhoudt.
 • Bij het maken van een border die hoger is dan 1 laag, raden wij altijd aan de blokken aan elkaar te lijmen.
 • Gaat u split aanleggen in uw onderhoudsarme tuin, leg dan eerst worteldoek op het aan te leggen gedeelte en zet deze eventueel vast met grondpennen.
 • Split kiezen voor in uw onderhouds arme tuin? Kies voor een kleurvaste grindsoort zoals Basalt split of Ardenner split. Mamersoorten zijn iets minder kleurvast, kiest u toch voor deze steensoort leg het dan op een zonrijke plek.
 • Leg grindmatten onder het grind of split in uw onderhoudsarme tuin om zo verzakkingen en spoorvorming te voorkomen.

Ons assortiment split

Gerelateerde artikelen