BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Groenblijvende planten: deze vaste planten blijven groen in de winter!

Vaste tuinplanten staan erom bekend dat ze de winter bovengronds niet overleven en dat alleen de wortels in de bodem stand houden. Toch zijn er een aantal groenblijvende planten die wel overeind blijven tijdens de koude winterdagen én ook nog eens uw tuin mooi houden. In deze blog kunt u lezen welke groene planten een mooie aanvulling zijn voor uw tuin!

Wat is een vaste tuinplant?

Eigenlijk zijn vaste planten de rode draad in uw tuin. Het zijn de planten die uw tuin sfeer geven door jaar in jaar te bloeien. Door te variëren op het gebied van kleur en vorm, kunt u met vaste planten uw tuin het hele jaar mooi houden.

Er zijn twee verschillende vaste tuinplanten, namelijk de planten die in het najaar afsterven en de planten die het hele jaar groen blijven. Hieronder hebben wij een aantal planten voor u op een rijtje gezet die het hele jaar door groen blijven en daarom een welkome toevoeging zijn in elke tuin!

Sneeuwbol (Viburnum Tinus)

De Sneeuwbol is echte winterbloeiende heester. De plant kan tot wel -12 graden Celsius verdragen. De heester kan drie meter hoog worden en is dus zeer geschikt om als haag te gebruiken. Ook in een pot komt deze Viburnum-achtige goed tot zijn recht.

De plant bloeit van ongeveer januari tot mei. Eerst komen er kleine roze bloemknopjes aan. Uit deze roze gekleurde kopjes komen uiteindelijk prachtig witte bloemen tevoorschijn. Het blad van de Sneeuwbol blijft het hele jaar donkergroen en behoudt zijn glanzende laag. Een plant die uw tuin het hele jaar door schwung geeft.

Viburnum tinus

De Sneeuwbol in bloei

Rotsheide (Pieris)

De Rotsheide is een van oorsprong Aziatische plant en kent verschillende soorten. De plant heeft verschillende variaties in kleur, maar de Rotsheide met groenblijvend blad is de sterkste soort. Deze winterse plant houdt er niet van om vol in de zon te staan. Een klein beetje schaduw is gewenst. Te veel schaduw zorgt ervoor dat de plant niet helemaal tot bloei komt. De Rotsheide hoeft niet gesnoeid te worden, wel kunt u in het voorjaar de dode takken afknippen.

pieris

De Rotsheide

Hemelse Bamboe (Nandina domestica Obsessed)

Dit is misschien wel de meest kleurrijke van alle groenblijvende planten en groenblijvende struiken. De plant kan tot wel 60cm hoog en 50cm breed worden, wat het een struikachtig aanzicht geeft. De Hemelse Bamboe is een winterharde heester en pakt graag wat zonnestralen mee. Ook in de halfschaduw komt de plant tot een mooie bloei. De bladeren zijn groen, maar krijgen door de zon een rode kleur. Hoe meer zon de Hemelse Bamboe krijgt, hoe roder de bladeren worden. De perfecte plant voor iedere kleurrijke tuin!

nandina

De bladeren van de Hemelse Bamboe kleuren rood in de zon!

Palmboompje (Buxus sempervirens)

De naam doet u waarschijnlijk denken aan een grote palmboom met kokosnoten. Niets is minder waar. De Buxus sempervirens wordt vaak gebruikt als laagblijvende haag en kan goed gebruikt worden bij vormsnoei. Het Palmboompje lijkt op een groenblijvende struik, maar is valt toch echt onder de groene planten soort.

palmboompje

Het ‘Palmboompje’ leent zich uitstekend voor de vormsnoei

Goudbonte Hulst (Ilex altaclerensis)

De Ilex altaclerensis ofwel de ‘Golden King’ is een groenblijvende struik en kan tot wel vier meter hoog worden. De takken van de Goudbonte Hulst worden vaak gebruikt als decoratie in bloem- en kerststukken.

In de herfst krijgt de plant rode besjes die vogels aantrekken, wat uw tuin een echt flora en fauna gebied maakt. Ook deze plant heeft het meeste baat bij een plek in de zon of halfschaduw en kan iedere grondsoort verdragen.

goudbonte hulst

Snijd wat takken van de Goudbonte Hulst en maak een mooi kerststuk!

Genoeg inspiratie opgedaan?

Hopelijk hebben we u met deze voorbeelden genoeg kunnen informeren en inspireren betreft de aankleding van uw tuin. Er zijn uiteraard nog veel meer groenblijvende planten die uw tuin een fraai uiterlijk kunnen geven!

Bescherm de grond in uw tuin met een beschermende laag boomschors!

Gerelateerde artikelen

Wat is het verschil tussen compost en potgrond?

Compost en potgrond zijn componenten die bijdragen aan de groei en gezondheid van planten. Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, hebben… Lees verder

6 winterharde planten voor een mooie wintertuin

De gezellige maar koude winterdagen komen er weer aan. Het perfecte moment om de tuin winterklaar te maken met winterharde… Lees verder

Planten bemesten: hoe kun je dit het beste doen?

Planten hebben net zoals mensen energie nodig om te kunnen groeien. Deze energie wordt uit de bodem gehaald. Om uw… Lees verder