• Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Hoe werken houtsnippers en boomschors tegen onkruid?

Onkruid: de meeste tuinbezitters zijn het liever kwijt dan rijk. Toch is hardnekkig wieden niet altijd noodzakelijk. Houtsnippers en boomschors zijn namelijk vormen van bodembedekking die onkruidvorming prima tegengaan. In dit artikel laten we u zien waarom boomschors en houtsnippers nuttige wapens zijn in de strijd tegen een onkruidvrije tuin.

Snelgroeiend en hardnekkig

Zeker tijdens een warm voorjaar of in de zomer lijkt het vaak zelfs sneller te groeien dan uw tuinplanten. Bovendien is onkruid niet zo kieskeurig wat betreft de groeiplaats: het kan bijna overal uit de grond schieten. Dit komt deels omdat onkruid relatief weinig voeding uit de bodem nodig heeft. Echte overlevers uit het plantenrijk dus. Het is trouwens wel goed om te weten dat onkruid een verzamelnaam is voor diverse eenjarige plantjes die de neiging hebben om snel uit te woekeren. Het is dus geen benaming voor een specifieke plantensoort. Onkruiden worden grofweg onderverdeeld in twee categorieën: de zaadonkruiden en de wortelonkruiden. Vooral wortelonkruid is vaak hardnekkig en erg lastig te verwijderen als het zich eenmaal in uw tuin heeft genesteld.

Boomschors en houtsnippers als onkruidbestrijders

Houtsnippers

Boomschors en houtsnippers zorgen er allereerst voor dat maar weinig zonlicht helemaal tot de bodem door kan dringen. Door te kiezen voor een laagdikte van 5 centimeter of meer krijgt onkruid veel minder ruimte om te groeien. Bodembedekkers als boomschors en houtsnippers dragen daarnaast bij aan een natuurlijke uitstraling, bieden extra voeding aan uw planten (die daardoor sneller groeien en de weg blokkeren voor het verfoeide onkruid) en zijn na twee jaar volledig gecomposteerd. Een extra voordeel van houtsnippers is dat ze de wortels verzwakken van het onkruid dat wel nog de kop opsteekt. Onkruid met zwakke wortels is gemakkelijker uit te trekken en te verwijderen. Houtsnippers en stukken boomschors zijn bovendien uitermate geschikt voor het aanleggen van wandelpaadjes en decoratief afdekken van overgangsgebieden.

Geregeld verversen

Het is wel van belang om uw laag boomschors of houtsnippers op zijn tijd te vervangen. Na circa een jaar verliezen de bodembedekkers namelijk een deel van hun onkruidwerend vermogen. Door de laag minstens een keer per jaar te verversen, bent u dit probleem voor. Zorg er wel voor dat de schorsdelen of houtsnippers niet te dicht tegen uw gewenste tuinplanten aanliggen. Ook die kunnen dan namelijk in hun groei worden belemmerd.

Controleren en verwijderen

Hoewel een goede laag boomschors of houtsnippers verregaande onkruidvorming voorkomt, zijn er altijd wel een paar hardnekkige plantjes die zich toch tussen de bodem vestigen. Pak die tijdig aan. Door beginnend onkruid al in een vroeg stadium uit te trekken, voorkomt u dat de plantjes harde, stevigere wortels ontwikkelen. De allerbeste remedie tegen onkruid is het leggen van een goed en stevig antiworteldoek onder de laag boomschors of houtsnippers.

Gerelateerde artikelen

Wat kan je doen in de tuin tijdens de herfst? Handige tips en ideeën

Dit is dé periode om je tuin een opfrisbeurt te geven en voor te bereiden op de herfst en winter.… Lees verder

Wat is de beste bodembedekker tegen onkruid?

Het creëren van een prachtige, onderhoudsvriendelijke tuin begint met de juiste bodembedekking. Bodembedekkers spelen een belangrijke rol in onkruidbestrijding, vochtbehoud en het… Lees verder

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder