Korting op alle Augustiner producten! Ga naar de actiepagina voor meer info!

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Hoeveel pellets verbruikt een pelletkachel per jaar?

Naast milieuvriendelijkheid en rendement vormen de kosten van een kachel natuurlijk een bepalende factor of je wel of niet een kachel aanschaft. Is een pelletkachel zuiniger en energievriendelijker dan een traditionele gaskachel? En hoeveel pellets verbruikt een pelletkachel op jaarbasis ongeveer? In deze blog geven we antwoord op deze vragen.

Wat is zijn houtpellets?

Maar wat zijn houtpellets precies? Houtpellets zijn een vorm van brandstof die wordt gemaakt uit samengeperst houtafval van bijvoorbeeld snoeihout of zaagsel. Het afval wordt gemalen en gaat daarna de pelletpers in. Hier worden het pellets van gemiddeld 6 millimeter dik, met een lengte van 10 tot 40 millimeter. Er worden bij het persen van de pellets geen toevoegingen gedaan, waardoor een stukje pellet voor de volle 100% van hout is. En, omdat pellets onder zeer hoge druk geperst worden, hebben ze een hogere energiewaarde dan een normaal blok hout.

Pellets zijn gemaakt van restafval van onder andere zaagsel en snoeihout. Het grote voordeel van pellets is dat het een onuitputtelijke bron is. Andere brandstoffen als gas en olie raken steeds schaarser, maar pellets zullen er, zolang de zon schijnt, altijd zijn. Daarnaast is het een verantwoordelijke keuze, omdat restafval gerecycled wordt. Naast deze milieuvriendelijke voordelen bespaart het ook nog geld. Met een pelletkachel kun je tot wel 25% van de energiekosten besparen.

houtkachel waar op letten

Pellets zijn gemaakt van restafval van onder andere zaagsel en snoeihout

Verbruik van de pelletkachel

Hoeveel pellets een pelletkachel in een jaar precies verbruikt, hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de stand waarin het apparaat staat en het vermogen dat de kachel heeft. Hoe hoger je de stand zet, hoe meer pellets er in de vuurkorf vallen. Ook het vermogen speelt een rol. Een pelletkachel met een groter verbrandingsvermogen zal meer pellets opbranden dan een model met meer minder vermogen.

Lees hier 4 tips voor het onderhoud van pelletkachels

Gemiddeld gezinsverbruik

Berekeningen wijzen uit dat een gemiddeld gezin met twee kinderen, wat een pelletkachel de hele winterperiode (het eerste deel van het voorjaar, het late najaar en de daadwerkelijke winter) gebruikt, ongeveer 1500 kilo aan pellets verbruikt. Hierbij is uitgegaan van een gemiddelde eengezinswoning, een binnentemperatuur van 20-21 graden, dubbel glas, een normale isolatie en een doorsnee winter. Is de winter net wat kouder dan normaal of het huis net wat minder goed geïsoleerd? Dan kan het pellet verbruik oplopen tot zo’n 2000 kilo.

Pellets

Hoeveel verbruikt uw pelletkachel?

Constante prijzen

Een van de belangrijkste financiële voordelen van een pelletkachel is dat de prijs van pellets al jaren erg constant is. De verwachting is dat dit ook voor de toekomst geldt, aangezien de maatschappij steeds meer aan het vergroenen is en de prijzen van pellets minder hard zullen stijgen dan die van niet hernieuwbare energiebronnen als gas, kolen en olie. 

Wat bespaar ik met pellets?

Wat betekenen de bovengenoemde gegevens nu precies voor je portemonnee? Een gemiddeld gezin gebruikt met een pelletkachel per jaar zo’n 1500 tot 2000 kilogram aan houtpellets. Als we kijken naar de hoeveelheid gas die een vergelijkbaar gezin per jaar ongeveer opstookt, dan zien we dat de pelletkachel een voordeligere opties is. Extra voordelen zijn dat houtpellets gerecycled kunnen worden en dat een pelletkachel vaak aanzet tot energiezuiniger gedrag in het huishouden, onder meer door functies zoals de ECO-stop en thermostaat.

Pelletkachel vs. Gaskachel brandstofkosten

Pelletkachel: Voor een gemiddeld gezin met een pelletkachel worden jaarlijks ongeveer 1500 tot 2000 kilogram houtpellets verbruikt, wat resulteert in kosten tussen de € 382,50 en € 500.

Gaskachel: Een traditionele gaskachel voor een vergelijkbaar gezin kan jaarlijks een gasverbruik hebben dat, afhankelijk van lokale energieprijzen, kan leiden tot kosten tussen de € 900 en € 1100. Deze schatting houdt rekening met een vergelijkbare verwarmingsbehoefte en efficiëntie, maar de exacte kosten zullen variëren op basis van de omstandigheden

Lagere gasrekening dankzij de pelletkachel

In de praktijk zul je een pelletkachel dus snel terugverdienen. Bovendien daalt de maandelijkse gasrekening op termijn aanzienlijk, terwijl je ook het milieu ontziet door een pelletkachel te gebruiken. Een win-win situatie dus!

Milieufactoren: Vergelijking tussen pellet- en gaskachels

Productieproces

Pelletverbranding: Het productieproces van houtpellets uit gerecycled houtafval wordt beschouwd als milieuvriendelijk. Het gebruik van restafval vermindert de noodzaak van traditionele afvalverwerking.

Vergelijking: Deze benadering draagt bij aan een lagere ecologische voetafdruk in vergelijking met de productie van andere brandstoffen, zoals aardgas.

CO2-uitstoot

Pelletverbranding: Bij de verbranding van pellets komt CO? vrij, maar dit wordt beschouwd als CO2-neutraal. De bomen die het houtafval oorspronkelijk produceerden, hebben tijdens hun groei CO? uit de atmosfeer opgenomen.

Vergelijking: In vergelijking met fossiele brandstoffen zoals aardgas is de netto-CO2-uitstoot tijdens de levenscyclus van pellets doorgaans lager.

Duurzaamheid van Brandstof

Pelletverbranding: Pellets worden gemaakt uit hernieuwbaar houtafval. Zolang het bos waaruit het hout komt volgens de richtlijnen kapt, kan deze bron als duurzaam worden beschouwd.

Vergelijking: In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die eindig zijn, blijven pellets beschikbaar zolang er verantwoordelijk bosbeheer wordt toegepast.

Gecertificeerde pellets

Bij Bustotaal hebben we uitsluitend gecertificeerde pellets. Dit doen we om je als klant 100% zekerheid te geven van goede pellets. De pellets zijn allemaal voorzien van DINplus en ENplus/A1 certificaten, die ook vereist worden door de pelletkachelinstallateurs. Je hebt de keuze tussen witte en bruine pellets. De witte pellets zijn voor iedere houtpelletkachel geschikt door de hoge verbrandingswaarde en het lage asgehalte. Bruine pellets zijn een productie van hardhout, dit zorgt ervoor dat de pellets warmer en minder fel branden dan witte pellets. Beide soorten pellets hebben geen toegevoegde chemische stoffen of lijmresten, waardoor de premium pellets geen schade aanbrengen aan de kachel.

Hulp nodig?

De keuze voor de juiste pellets kan lastig zijn. Heeft u hulp nodig bij het kiezen van het soort hout of de juiste hoeveelheid? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je het kopen van slechte houtpellets?

Houtpellets zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten: witte houtpellets en bruine… Lees verder

Wat zijn bruine houtpellets?

Je staat op het punt om een belangrijke keuze te maken voor je pelletkachel: witte of bruine pellets? In dit… Lees verder

Welke pellets kan ik het beste gebruiken in mijn pelletkachel?

Pelletkachels zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en milieuvriendelijke alternatieve manier om onze huizen te verwarmen.… Lees verder