Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Duurzaam verwarmen: zijn pelletkachels milieuvriendelijk?

De nadelen van fossiele brandstoffen manifesteren zich steeds duidelijker in de vorm van luchtvervuiling en klimaatverandering. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar betere en groenere alternatieven. U kunt al een begin maken met het verwarmen van uw huis. Een pelletkachel is in de regel bijvoorbeeld een ecologisch duurzamere optie dan een meer traditionele gaskachel die draait op gas en elektriciteit. Maar hoe milieuvriendelijk zijn pelletkachels precies? En wat zijn de verschillen met andere verwarmingsopties? In dit artikel leggen we het uit.

Typen pelletkachels

Pelletkachels zijn verwarmingstoestellen die samengeperste korrels uit zaagsel of ander houtafval als brandstof gebruiken. Er zijn grofweg twee typen pelletkachels te onderscheiden.

  • Het eerste type heeft grotendeels dezelfde functie als een gaskachel. De apparaten kunt u in elke gewenste ruimte neerzetten. Ze kunnen gebruikt worden om een kamer te verwarmen, maar ook om een ruimte sfeervoller te maken. Deze kachels worden ingesteld met een timer en worden vaak (vooral de nieuwst modellen) geleverd met een afstandsbediening.
  • Hydraulische pelletkachels worden aangesloten op uw cv-installatie. Deze modellen werken volautomatisch. Hydraulische kachels zijn uitgerust met een warmtewisselaar, ingebouwde circulatiepomp en expansievat. Het gros van de warmte wordt afgegeven via radiatoren. Op deze manier kunt u dus meerdere ruimtes verwarmen! De eventuele restwarmte komt terecht in de ruimte waar de pelletkachel staat.Pelletkachels

Houtresten

De gebruikte brandstof vormt een van de redenen waarom een pelletkachel ecologisch verantwoord is. Houtpellets worden namelijk vervaardigd uit restafval van de houtindustrie. Voor de productie ervan hoeven dus geen nieuwe bomen te worden gekapt. Om dezelfde reden zijn pellets ook grotendeels CO2-neutraal. Ze stoten niet veel meer koolstofdioxide uit dan hout dat anders simpelweg zou rotten in de natuur. Voor het vervaardigen van de houtpellets is in de regel slechts 2 tot 3 procent grijze energie (energie uit niet-duurzame bronnen) nodig. Een pak minder dan bijvoorbeeld elektriciteit, waarbij je toch al gauw aan een procentje of 30 komt.

Minder uitstoot

Per saldo zijn pelletkachels ook minder vervuilend dan bijvoorbeeld traditionele houtkachels. Door het hogere verbrandingsrendement van een pelletkachel, is er minder hout nodig voor dezelfde hoeveelheid warmte. Bovendien komt er bij het verbranden van pellets minder rook en roet vrij dan bij het opstoken van hakhout. Al met al is een pelletkachel dus een stuk schoner en efficiënter. In huis hebben pelletkachels geen negatieve invloed op het luchtklimaat. In onderhoud zijn ze eenvoudig omdat de pellets helemaal opbranden en weinig restafval geven. Door houtkachels te vervangen door pelletkachels, kunt u het houtverbruik gemiddeld met 20 tot 30 procent terugdringen.

Minder verspilling met een pelletkachel

Pelletkachels

Het systeem van de pelletkachel geeft alleen nieuwe pellets ter verbranding vrij als er meer brandstof nodig is om de gewenste temperatuur te kunnen handhaven. In de kachel zit bovendien een thermostaat die de temperatuur continu reguleert. Het voordeel van die aanpak: de verspilling daalt tot een minimum! De meeste pelletkachels zijn ook aanzienlijk groter dan houtkachels omdat er een voorraadruimte voor pellets is geïntegreerd. Een groot voordeel is dat het systeem maar eens in de week bijgevuld hoeft te worden met pellets. Zo kunt u het met een grote zak houtpellets een flinke poos uitzingen.

Energiezuinigheid van de pelletkachel

Wat betreft het energiegebruik van de pelletkachel zijn er een paar variabelen waar we rekening mee moeten houden. Het elektronisch aansturen van de kachel en het productieproces van de pellets introduceren namelijk ook extra energieverbruik. Dat energieverbruik en de bijkomende CO2-uitstoot moeten ook in rekening worden gebracht als we de ecologische score van de pelletkachel toetsen. Hoewel elk model natuurlijk zijn eigen bijzonderheden heeft, halen pelletkachels qua elektriciteitsgebruik een hoger rendement dan elektriciteitscentrales. Centrales gebruiken vaak drie keer zoveel primaire energie als dat ze leveren. De operationele energiekosten van een pelletkachel bedragen meestal minder dan 7 procent van de energie die het apparaat uiteindelijk oplevert.

Pellets en elektriciteitscentrales

De milieuvoordelen van pellets gaan alleen op als u ze gebruikt voor een eigen pelletkachel. Een pelletkachel bespaart energie en produceert minder CO2 dan fossiele brandstoffen. Dit geldt echter niet voor pelletgestookte elektriciteitscentrales dat niet. Allereerst worden houtpellets over steeds grotere afstanden vervoerd, wat een extra energiebelasting introduceert. Daarnaast worden houtpellets ingezet voor elektriciteitsproductie in plaats van voor warmte, wat maar half zo efficiënt is.

Conclusie

Kortom, het gebruik van een pelletkachel brengt voor het milieu nogal wat voordelen met zich mee. De uitstoot van koolstofdioxide wordt beperkt, terwijl voor de brandstof (de houtpellets) geen extra bossen hoeven te sneuvelen. Daarnaast is een pelletkachel goed voor de portemonnee. Dit type kachel helpt u dankzij zijn efficiëntie om flink te besparen op de maandelijkse energie- en gasrekening.

Gerelateerde artikelen

Hoeveel energie en kosten bespaar ik met een pelletkachel? (2021 update)

Het is inmiddels wel bekend dat pelletkachels behoorlijke milieuvoordelen opleveren als je ze vergelijkt met kachels of verwarmingen. Die maken… Lees verder

CO2-neutraal verwarmen: hoe kan dat met een pelletkachel en pellets?

Nu klimaatverandering en het broeikaseffect steeds grotere problemen worden, is het belangrijker dat we de hoeveelheid CO2 die we met… Lees verder

Pellets FAQ: alles wat je moet weten over pellets

Pelletkachels winnen de laatste jaren gestaag aan populariteit. Het zijn technisch slimme apparaten die voor een goede verbranding zorgen en… Lees verder