Laatste kans! Dikke korting op alle Augustiner producten! Bezoek hier voor details.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Ingebrande kachelruit: hoe maak je die schoon?

In een kachel die brandt op hout komt altijd wel wat roet en vuil vrij. De kans is groot dat die aanslag ook terechtkomt op de kachelruit, met soms een ingebrande kachelruit tot gevolg. Hoe maakt u een ingebrande kachelruit goed schoon? En hoe voorkomt u dat dit fenomeen zich in de toekomst opnieuw voordoet? Wij leggen het uit.

Genieten van het vlammenspel

kachelruit

Het praktische hoofddoel van een houtkachel is natuurlijk het verwarmen van de kamer. Maar voor veel mensen heeft een houtkachel ook esthetische waarde. Genieten van het fraaie vlammenspel heeft bijvoorbeeld een rustgevende uitwerking op lichaam en geest. Maar om optimaal van het dansende vuur te kunnen genieten, is het natuurlijk wel belangrijk dat u de vlammen ook goed kunt zien door de kachelruit(en). Helaas komt het toch vaak voor dat aanslag op de ruit dit verhindert. Het is dus van belang om de kachelruit geregeld schoon te maken en zo het probleem van een ingebrande kachelruit te voorkomen of te verhelpen.

Ingebrande kachelruit schoonmaken

Het schoonmaken van een kachelruit is geen overdreven ingewikkelde, maar wel een nauw luisterende klus. We zetten hieronder de te volgen stappen en werkwijze voor u op een rijtje.

Houtkachel opstoken

Stook de houtkachel om te beginnen een keer goed op. Het ingebouwde luchtreinigingssysteem zorgt er op die manier voor dat roetdeeltjes die aan het glas vast zitten worden losgeweekt. Veel kachels van merken als Dovere, Lotus en Droof zijn uitgerust met het zogenaamde Airwash-systeem. Dit verhindert dat de vlammen in direct komen met de kachelruit, waardoor de roetaanslag aanzienlijk wordt teruggedrongen. Toch voorkomt de techniek de vorming van een vies laagje op de ruit niet helemaal.

Kachelruitenreiniger gebruiken

Met een speciale kachelruitenreiniger kunt u de ontstane aanslag effectief losweken. Spuit de ruit eerst volledig in met het materiaal. Vervolgens laat u de vloeistof ongeveer één minuut intrekken, zodat u het glas eenvoudig met een doekje kunt schoonmaken. Om een vergelijkbaar resultaat te behalen, is een speciale schuurspons een prima alternatief. U schuurt simpelweg de roetaanslag los, zonder dat er ontsierende krassen ontstaan. Gebruik bij beide methodes een schone keukenrol om het glas van de kachelruit schoon te vegen.

Schoonmaken met kranten- of keukenpapier

kachelruit

U kunt de ingebrande kachelruit ook schoonmaken met een stuk kranten- of keukenpapier. Bevochtig het papier goed en doop het vervolgens voorzichtig in de as van de houtkachel. Wrijf de krant of het keukenpapier met de aszijde tegen het glas zodat de roetaanslag loskomt. Veeg de losgekomen roetdeeltjes ten slotte weg met een schoon stuk doek of papier.

Voorkomen van een ingebrande kachelruit

Hoewel u nooit helemaal ontkomt aan een goede schoonmaakbeurt op zijn tijd, zijn er wel manieren om de kans op een ingebrande kachelruit aanzienlijk te verkleinen. Doe daarom uw voordeel met de onderstaande tips.

  • Stook droog hout. Dit zorgt voor een schonere verbranding waarbij minder roetvorming ontstaat.
  • Zorg voor een hoge verbrandingstemperatuur. Heter vuur zorgt voor minder aanslag op de ruit.
  • Let goed op de luchttoevoer. Door voor voldoende trek en een goede aanvoer van zuurstof te zorgen, realiseert u een schonere verbranding. U kunt de kacheldeur bijvoorbeeld op een kiertje zetten om meer zuurstof bij het vuur te laten.
  • Gebruik de juiste houtsoort. Essen-, eiken- en berkenhout leveren bijvoorbeeld een behoorlijk schone verbranding. Gebruik geen hout met verfresten, olie of andere reststoffen. Hierdoor ontstaat namelijk een onvolledige verbranding waarbij veel vuil vrijkomt. Slecht voor het milieu, maar ook voor het rookkanaal van uw kachel.
  • Stook niet als het buiten mistig is. Bij dit weertype is er weinig trek. Hierdoor brandt de kachel niet goed en ontstaat er dus extra aanslag.
  • Begin altijd met kleine houtjes als u de kachel en het rookkanaal verwarmt. Leg pas grotere houtblokken in als de kachel goed begint te branden.

Gerelateerde artikelen

6 tips voor het hout stoken in een houtkachel of open haard

Het aansteken van de open haard of houtkachel is een goede manier om de kamer te verwarmen. Bovendien zorgt zo’n… Lees verder