Korting op alle Augustiner producten! Ga naar de actiepagina voor meer info!

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

7 tips voor hout stoken in een kachel of open haard

Stoken op hout is een prima manier om uw huis te verwarmen. Bovendien zorgt een zacht knisperend haardvuur ook voor extra sfeer. Maar onverantwoord stoken kan een nadelig effect op de gezondheid of het milieu hebben. In dit artikel laten we aan de hand van een aantal concrete tips zien hoe u verantwoord stookt en het beste uit uw pelletkachel, open haard of houtkachel haalt.

Kies voor een pelletkachel

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en zuinigheid is een pelletkachel de beste keus. Pelletkachels leveren een schonere verbranding dan houtkachels en open haarden. Er komt dus minder rook en fijnstof vrij. Bovendien vliegt bij een open haard een groot deel van de warmte gelijk weer de kamer uit, een probleem dat minder speelt bij houtkachels en eigenlijk helemaal niet optreedt bij pelletkachels. Hoewel de aanschafprijs van een pelletkachel wat hoger ligt, verdient u dat geld uiteindelijk vanzelf terug door een gestaag dalende energierekening. Houtpellets zijn bovendien ook een milieuvriendelijke brandstof. Ze worden namelijk vervaardigd uit restafval van de houtindustrie. Zodoende worden er geen extra bomen gekapt voor de fabricage van pellets.

Kies voor schoon hout

stoken

Geeft u toch de voorkeur aan een traditionele kachel of open haard? Let dan goed op welk hout u gebruikt. Mijd in elk geval hout dat verf- of lakresten, spaanplaat (dit materiaal herbergt lijm), plastic of andere afvalstoffen bevat. Dergelijke stoffen zorgen voor extra vervuiling en zijn slecht voor de gezondheid en het interieur van uw kachel. Kies dus altijd voor onbehandeld hout. Ook krantenpapier is als brandmateriaal uit den boze omdat het hoge concentraties drukinkt bevat.

Gebruik duurzaam en droog hout bij het stoken

Gebruik bij voorkeur hout dat ten minste 2 jaar is gedroogd. Vochtig hout brandt een stuk minder en stoor bij verbranding meer rest- en afvalstoffen uit. Wilt u de natuur ook een plezier doen? Kies dan voor hout uit duurzaam beheerde bossen. Dat is goed herkenbaar aan labels als het FSC- of PEFC-keurmerk. Door duurzaam geproduceerd hout te kiezen, draagt het stoken niet bij aan een ecologisch destructieve ontwikkeling als mondiale ontbossing.

Let op het weer

Let ook goed op de weersomstandigheden als u hout gaat stoken. Bij windstil en/of mistig weer blijft rook bijvoorbeeld langer op straat hangen. Het valt dus aan te bevelen om op dergelijke avonden de kachel uit te laten. Ook als het stevig stormt (windkracht 5 of hoger) kunt u beter niet stoken. Rook valt dan namelijk direct neer. Zet uw kachel dus aan het werk als het fris is en matig waait.

Zorg voor een goede ventilatie

Voor een goede en schone verbranding van hout is een behoorlijke dosis zuurstof nodig. Goed ventileren is daarom de sleutel tot efficiënt stoken. Rook wordt via de schoorsteen naar buiten gezogen. Vul die lucht altijd aan met verse, zuurstofrijke lucht. Anders ontstaat er onderdruk in de kamer. Die onderdruk kan rookterugslag veroorzaken. U kunt extra zuurstof genereren door de ventilatieroosters en luchttoevoer van de kachel goed open te zetten of eventueel een raampje open te doen. Afhankelijk van de situatie kan het verstandig zijn om te kiezen voor een houtkachel met een buitenluchtaansluiting. Door de buitenluchtaansluiting wordt de houtkachel onafhankelijk van de ruimte waarin deze staat. Het vuur verraadt ook of u goed stookt. Een goed vuur heeft gelijkmatige, heldergele vlammen en gaat gepaard met weinig rookontwikkeling. Donkeroranje vlammen en zwarte rook duiden op een verre van optimale verbranding.

Kies een hoge verbrandingstemperatuur

stoken

Een houtkachel haalt pas een echt goed rendement als hij op een hoog vermogen brandt. Dan wordt het hout volledig verbrandt en krijgt u een schoon vuur waarbij amper schadelijke deeltjes worden uitgestoten. Afhankelijk van uw behoeften en de benodigde verwarmingscapaciteit is het dan ook verstandig om voor aanschaf goed te kijken naar het vermogen en rendement van een kachel. Welke kachel voor u de beste optie is, hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de te verwarmen ruimte(s) en de isolatiegraad van uw woning.

Niet smoren

Doet de kachel iets te goed zijn werk waardoor het langzaamaan te warm wordt? Kies er dan niet voor om het vuur te smoren. Het hout verbrandt dan namelijk niet volledig, waardoor er veel hinderlijke en schadelijke stoffen ontstaan. Minder hout stoken of een raampje opengooien zijn betere manieren om de kamertemperaturen weer op een lager peil te brengen.

Gerelateerde artikelen

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder

Mulch: Wat is het precies en waarom is het zo goed voor mijn tuin?

Mulch, mulch, mulch! We houden er zo van. Het is goed voor de aarde en het ziet er goed uit… Lees verder

6 winterharde planten voor een mooie wintertuin

De gezellige maar koude winterdagen komen er weer aan. Het perfecte moment om de tuin winterklaar te maken met winterharde… Lees verder