Laatste kans! Dikke korting op alle Augustiner producten! Bezoek hier voor details.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Zelf je pelletkachel afstellen: stappenplan met handige tips

Een goed afgestelde pelletkachel staat garant voor een optimaal rendement en een schone verbranding. Het afstellen is een taak die u met de juiste voorbereidingen en werkwijze ook zelf ter hand kunt nemen. Maar hoe stel je een pelletkachel af? En welke stappen moet u volgen om dit goed te doen? In dit artikel leggen we het uit hoe het afstellen van een pelletkachel in zijn werk gaat aan de hand van een aantal handige tips.

Check de pellettoevoer en bevoorrading

Het is allereerst belangrijk om bij het afstellen te kijken naar de bevoorrading van de pelletkachel. Vul de pelletverdeler regelmatig bij en controleer op zijn tijd of dit belangrijke onderdeel niet geblokkeerd is. De toevoer van pellets naar de kachel gebeurt vervolgens automatisch. Het is wel belangrijk om de snelheid van de toevoer aan te passen aan de kwaliteit en het soort pellets dat u gebruikt. Voor een maximaal rendement is het zaak om de snelheid te verlagen als u kwalitatief hoogwaardige pellets (premiumpellets) gebruikt en het toevoertempo te verhogen als u voor pellets van een iets mindere kwaliteit (standaard) kiest. Door de juiste snelheid te kiezen, houdt u de warmte in de verbrandingskamer en de te verwarmen ruimte constant.

pelletkachel

Programmeer de thermostaat

Het voordeel van pelletkachels is dat het geavanceerde apparaten zijn. Ze zijn uitgerust met een timer en programmeerbare, geïntegreerde thermostaat. De thermostaat is aangesloten op het elektriciteitsnet. Een sensor zorgt voor een constante temperatuur in de ruimte waar de kachel staat. Dankzij de programmeerbare thermostaat kunt u de pelletkachel in de ochtenduren al automatisch laten aanspringen. Afhankelijk van de warmtebehoefte stopt de pelletkachel in de loop van de dag vanzelf of schroeft het apparaat de warmteproductie terug. Net zoals de thermostaat van een gewone verwarming dus, alleen CO2-neutraler en (op de lange termijn) goedkoper.

3 basisinstellingen bij het afstellen

De meeste pelletkachels hebben 3 basisinstellingen:

  • Manueel. Deze modus kunt u gebruiken om handmatig de verwarmingstemperatuur in te stellen.
  • Temperature control. Met behulp van deze modus kunt u de gewenste kamertemperatuur aangeven en instellen.
  • Weekly. Deze instelling geeft u de mogelijkheid om de pelletkachel automatisch af te stemmen op uw voorkeursinstellingen. Het tijdsprogramma kan ingepland worden voor de hele week, waarbij er sprake is van 4 tijdsperiodes per dag.

pelletkachel

Controleer de luchttoevoer

Een goede luchttoevoer is essentieel voor een goede en schone verbranding. Controleer dus minimaal een paar keer per week of de luchttoevoer van uw pelletkachel nog goed werkt. De onderstaande zaken kunnen de toevoer van voldoende lucht belemmeren.

Roetvorming

De ideale vlam in een pelletkachel is geel en genereert weinig rook. Is de vlam oranje en is er sprake van veel roetvorming? Dan is de kans groot dat de pellets niet optimaal verbranden door een gebrekkige verluchting.

Bodemas

Dit zijn assen die bij verbranding niet worden afgevoerd met de rookgassen en dus op de bodem van de kachel achterblijven. Let er goed op dat bodemassen zich niet ophopen. Dit gaat op den duur namelijk ten koste van de doorluchting.

Creosoot

Het stoken op te lagen temperaturen of gebruiken van natte pellets kan leiden tot de vorming van creosoot. Creosoot vormt uiteindelijk ophopingen in de uitlaat. Maak de uitlaat van de kachel daarom schoon na het verbranden van elke twee ton pelletkorrels.

Zorg voor jaarlijks onderhoud door een expert

Net als een traditionele verwarmingsketel moet ook een pelletkachel periodiek aan het kritische oog van een onderhoudsexpert worden onderworpen. Het verdient dan ook aanbeveling om een keer per jaar een gecertificeerde onderhoudsmonteur naar uw pelletkachel te laten kijken. Veel installateurs bieden het onderhoud aan in de vorm van een voordelig geprijsd aanschaf- en onderhoudspakket. De monteur zal dan onder meer de onderstaande onderhoudstaken uitvoeren.

  • Het controleren en eventueel schoonmaken van de ventilatoren. Deze zorgen voor het transporteren van lucht naar de kachel en staan aan de basis van de warme lucht die de kamer verwarmt.
  • Het controleren van alle verbindingen en elektronische onderdelen van de pelletkachel. Denk bijvoorbeeld aan de pelletverdeler.
  • Het schoonvegen van de schoorsteen. Een zuivere schoorsteen zorgt voor een optimale afvoer van verbrandingsgassen. Die is nodig om een goede werking van de kachel te garanderen en het risico op schoorsteenbranden uit te bannen.
  • Het reinigen en smeren van het ventilatiesysteem dat warme lucht naar de kamer blaast.
  • Het controleren van de bedrading van alle elektrische systemen.
  • Het testen van de elektrische sensoren en ontsteker van de pelletkachel.

Bekijk ons pelletassortiment

Gerelateerde artikelen

Welke pellets kan ik het beste gebruiken in mijn pelletkachel?

Pelletkachels zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en milieuvriendelijke alternatieve manier om onze huizen te verwarmen.… Lees verder

Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel?

In de zoektocht naar efficiëntere en duurzamere verwarmingsoplossingen zijn pelletkachels de laatste jaren steeds populairder geworden. Deze innovatieve kachels maken… Lees verder

De groeiende vraag naar duurzame energiebronnen en de rol van houtpellets

In onze moderne wereld staan duurzaamheid en milieubescherming hoog op de agenda. Dit is dan ook de reden waarom steeds… Lees verder