Laatste kans! Dikke korting op alle Augustiner producten! Bezoek hier voor details.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Subsidie pelletkachel 2019: hoeveel ontvang ik?

Er is goed nieuws voor bedrijven en particulieren die in 2019 willen gaan investeren in een pelletkachel. Het is namelijk mogelijk om subsidie te krijgen voor het investeren in een pelletkachel en houtpellets. In dit artikel zetten we de subsidiemogelijkheden op een rijtje en laten we zien wie er in aanmerking komt voor een subsidie op pelletkachels.

Energieakkoord

Het uit 2013 stammende Energieakkoord heeft het terugdringen van de CO2-uitstoot in Nederland als hoofddoel. Om die doelstelling te bereiken, stimuleert de regeling bedrijven en particulieren om te kiezen voor duurzame energiebronnen. Onder de paraplu van het Energieakkoord zijn een aantal specifieke subsidieregelingen ondergebracht. Een van die regelingen is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

subsidie

Het Energieakkoord uit 2013 heeft het terugdringen van de CO2-uitstoot als hoofddoel

Wat houdt de ISDE in?

De ISDE is een subsidie waar zowel bedrijven als particulieren gebruik van kunnen maken. Het is bedoeld voor mensen die zelf energie willen opwekken uit duurzame bronnen, zoals zon, wind, waterkracht of warmtepompen. Ook de aanschaf van een pelletkachel, zonneboiler en/of biomassaketel valt binnen de reikwijdte van deze subsidie. Deze apparaten maken namelijk gebruik van grotendeels milieuneutrale brandstoffen en zijn een stuk schoner dan traditionele verbrandingskachels of open haarden. De meerjarige regeling is begonnen op 1 januari 2016 en eindigt op 31 december 2020. Jaarlijks wordt er een budget bekend gemaakt door het ministerie van Economische zaken. Dit gebeurt aan het begin van het kalenderjaar. Het totale bedrag voor de subsidie van pelletkachels staat in 2019 op €100.000.000.

Voor welke pelletkachels geldt de subsidie?

Een pelletkachel moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

  • De pelletkachel moet bestemd zijn voor het opwekken van warmte.
  • Er wordt automatisch gestookt met houtpellets.
  • De kachel moet een gesloten voorkant hebben en zijn uitgerust met het keurmerk EN 14785. Daarnaast moet het apparaat een vermogen van minimaal 5 en maximaal 500 kW heeft.
  • De pelletkachel moet voldoen aan de technische eisen gesteld in bijlage 2, 2a iii voor stof (PM), 2b ii voor gasvormige organische verbindingen (OGC of CxHy), 2c iii voor CO en 2d i voor NOx (stikstofoxiden), van Verordening (EU) 2015/1185.
  • De kachel dient geïnstalleerd te worden door een deskundige installateur.

Apparatenlijst voor pelletkachels

Het maken van de juiste keuze kan lastig zijn gezien het grote aantal apparaten dat vandaag de dag verkrijgbaar is. Om de beslissing makkelijker te maken, is de speciale Apparatenlijst pelletkachels samengesteld. Dit overzicht bevat alle pelletkachels die in aanmerking komen voor subsidiëring. RVO Nederland actualiseert de lijst doorlopend na het controleren en goedkeuren van nieuwe kachels. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor een pelletkachel is het uitgekeerde bedrag 50 euro per kW vermogen van de kachel, met een minimum subsidie van 500 euro.

Bij het berekenen van uw uiteindelijke subsidie baseert RVO Nederland zich op de gegevens die door fabrikanten zijn verstrekt. Bij eventuele onjuistheden worden de lijst en het indicatieve subsidiebedrag gecorrigeerd. Om de uitstoot van fijnstof en koolstofdioxide tot een minimum te beperken, moeten pelletkachels en biomassaketels ook voldoen aan strenge emissie-eisen.

subsidie

Het totale bedrag voor de subsidie van pelletkachels staat in 2019 op €100.000.00.

Energiebespaarlening afsluiten

Het is ook in 2019 nog mogelijk om een Energiebespaarlening af te sluiten. Die wordt bekostigd uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Het fonds heeft de beschikking over een bedrag van 300 miljoen euro. 75 miljoen hiervan wordt opgebracht door de rijksoverheid, terwijl de Rabobank en ASN Bank als co-financiers garant staan voor de resterende 225 miljoen. Particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren kunnen via het fonds de gunstige Energiebespaarlening aanvragen.

Conclusie

U ziet het, er zijn dus mooie mogelijkheden om de aanschaf van een pelletkachel financieel een stuk aantrekkelijker te maken. Als u veel warmte produceert, kunt u met behulp van de subsidie al gauw honderden tot enkele duizenden euro’s op de aanschaf besparen!

Ons pelletassortiment

Gerelateerde artikelen

Welke pellets kan ik het beste gebruiken in mijn pelletkachel?

Pelletkachels zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en milieuvriendelijke alternatieve manier om onze huizen te verwarmen.… Lees verder

Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel?

In de zoektocht naar efficiëntere en duurzamere verwarmingsoplossingen zijn pelletkachels de laatste jaren steeds populairder geworden. Deze innovatieve kachels maken… Lees verder

De groeiende vraag naar duurzame energiebronnen en de rol van houtpellets

In onze moderne wereld staan duurzaamheid en milieubescherming hoog op de agenda. Dit is dan ook de reden waarom steeds… Lees verder