Korting op alle Augustiner producten! Ga naar de actiepagina voor meer info!

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Wateroverlast in de tuin? 5 tips om wateroverlast op te lossen

Nederland is in meerdere opzichten een echt waterland. De zee, de polders en de regenachtige dagen typeren ons land. Hoewel water ons veel moois heeft gebracht, brengt het ons soms ook in moeilijkheden. Zeker als het gaat om regen in combinatie met de tuin. Veel regen kan namelijk voor flink wat overlast zorgen. In deze blog geven we u vijf tips om de wateroverlast in uw tuin op te lossen.

Wateroverlast in de tuin, dit kunnen de oorzaken zijn

Er zijn verschillende oorzaken waarom uw tuin water niet goed kan verwerken. Herkent u één van de onderstaande oorzaken?

  • Een (bijna) volledig dichtgestrate tuin. Hierdoor heeft het water moeite om de weg naar de ondergrond te vinden.
  • Een grondsoort die water niet goed doorlaat. Water heeft bij bepaalde grondsoorten moeite om er doorheen te komen. Klei of leem kunnen water flink tegenwerken.
  • Intensief bouwverkeer. Het kan zomaar zijn dat er een lange tijd veel bouwverkeer rond uw huis rijdt. Deze zware vervoersmiddelen hebben een negatief effect op de bodem en dus ook op uw tuingrond.
  • Dichtgestorte sloot. Is er in de afgelopen jaren een sloot in de buurt van uw tuin dichtgestort? Dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor uw tuin. De waterregulering in de grond wordt in dit geval verstoord. Ook bij een stijgend waterpeil kan er wateroverlast ontstaan.
wateroverlast

Zorg dat u niet te veel tegels in uw tuin plaats. Onverharde grond is nodig voor een goede waterverwerking.

Wateroverlast tuin oplossen: 5 tips

Heeft u de bovenstaande oorzaken uitgesloten of verholpen? Dan kunt u er met deze vijf tips voor zorgen dat de wateroverlast in uw tuin wordt opgelost.

1. Genoeg onverharde grond

De indeling van de tuin is zeer belangrijk bij het tegengaan van wateroverlast. Om ervoor te zorgen dat uw tuin de waterverwerking goed kan regelen, moet er genoeg ruimte zijn voor onverharde grond. Dit betekent dat minimaal 70% van de grond onverhard moet zijn. Onverharde grond (bijvoorbeeld gras en perken) zorgen er dan voor dat het water geleidelijk in de grond kan zakken. Ook boomschors, houtsnippers en cacaodoppen zijn een prima optie!

Tip: zorg dat het water een plek krijgt waar het naartoe kan lopen. Een zogenoemde wateropvang kan een vijver zijn, maar ook een lagergelegen stuk gras.

2. Kies voor een ‘groen’ dak

Als u een plat dak op uw huis heeft, kunt u kiezen voor een ‘groen’ dak. Een groen dak houdt in dat u planten en gras op uw dak laat groeien. Deze flora kan dan, net als de flora in de tuin, het regenwater opnemen.

3. Controleer uw regenpijpen en dakgoot

Het regenwater dat van het dak naar beneden wordt geleid, komt via de dakgoot in de regenpijp. Hierna stroomt het door naar het riool of een wateroppervlak in de buurt. Belangrijk is dat niets het water tegenhoudt. Zorg dus dat er geen bladeren, takken of andere dingen die verstoppingen kunnen veroorzaken in de pijp of goot zitten. Controleer de regenpijp en dakgoot ook op lekkages.

4. Drainage in de tuin

Een drainage zorgt ervoor dat het water in de bodem niet te hoog komt te staan. Als het grondwater in de tuin wel hoog komt te staan, wordt de tuin drassig. Een drassige tuin zorgt er uiteindelijk voor dat er plassen ontstaan en de tuin niet meer te bewerken is.

5. Gebruik watervaste planten

Watervaste planten helpen de grond van uw tuin bij het reguleren van het waterpeil. Deze planten houden water gemakkelijk vast en komen dus op de natte gedeelten in uw tuin tot hun recht.

Wateroverlast in uw tuin?

Er zijn enkele producten die uw tuin kunnen beschermen tegen wateroverlast. Het belangrijkste is dat uw tuin op een goede manier is ingericht, dat regenwater goed door of om de tuin wordt geleid of dat er een goed werkend drainagesysteem in uw tuin is aangelegd.

Wilt u meer informatie vergaren over uw tuin of juist inspiratie opdoen? In onze blogs kunt u alles vinden over uw tuin. Als u vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Gerelateerde artikelen