Laatste kans! Dikke korting op alle Augustiner producten! Bezoek hier voor details.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Tips: tuin herfstklaar maken

De zomer ligt weer achter ons en heeft inmiddels plaatsgemaakt voor het herfstseizoen. Ondanks de wat lagere temperaturen, betekent dat natuurlijk niet dat u niet kunt genieten in de buitenlucht. Sterker, qua kleuren is de herfst misschien wel het mooiste en meest rijkgeschakeerde seizoen van het jaar.

Het einde van de zomer is ook het perfecte moment om uw tuin herfstklaar te maken. Wat moet er zoal gebeuren? En wat is de beste manier om deze klus aan te pakken? Wij laten het zien aan de hand van een aantal tips.

Goed snoeien

Voordat het kwik echt begint te dalen, is het verstandig heesters, struiken en heggen een goede snoeibeurt te geven. Zo is de kans het grootst dat ze probleemloos de winter doorkomen. Snoeien bij zeer lage temperaturen maakt het voor planten moeilijker om te herstellen. Snoei de struiken en heesters met ongeveer de helft tot driekwart terug, bij voorkeur in september of oktober.

Zorg dat er ook voldoende zonlicht en frisse lucht bij de heg kan door deze bovenop schaduwvrij te houden. Zo voorkomt u dat er rotting optreedt in de heg. Bovendien kan ze op die manier in het voorjaar ook weer mooi dichtgroeien. Planten kunt u het beste snoeien na de bloeiperiode. Als het te laat gebeurt, zal de plant volgend jaar hoogstwaarschijnlijk geen bloemen meer dragen.

Tip: Meer weten over snoeien? We schreven er eerder een uitgebreide blog over!

Opknapbeurt voor de vijver

Het najaar is ook de beste periode om uw vijver stevig onder handen te nemen. Het vallen van de bladeren, een van de wezenskenmerken van de herfstperiode, heeft ook effect op uw vijver. Bladeren die te lang in of op het water blijven liggen gaan na verloop van tijd natuurlijk rotten, een ontwikkeling die nadelig uitpakt voor de vijverbiologie. Inspecteer dus meerdere malen per week of er blaadjes in uw vijver zijn beland.

Met een schepnet of vijverstofzuiger kunt u rottend plantenafval gemakkelijk uit het water halen. Als voorzorgsmaatregel kunt u ook een net over de vijver spannen. Een extra voordeel van de vijver opknappen in het najaar is dat dieren zoals vissen, kikkers, salamanders en waterinsecten in deze periode van het jaar niet meer zo actief zijn. Een schoonmaakbeurt heeft zo dus minder effect op het vijverleven.

herfstklaar

Het gazon maaien en opschonen

Naarmate de herfst vordert en overgaat in de winter, krijgt uw gazon het steeds zwaarder te verduren door het afnemende aantal zonuren, de oprukkende kou en frequentere regenbuien. Het is daarom goed om uw gazon in de loop van oktober nog wat extra aandacht te geven. Geef het een laatste maaibeurt, waarbij u het gras op een lengte van circa vijf centimeter maait.

Een te korte grasmat is geen goed idee, vooral omdat mos en onkruid dan makkelijker op kan komen. Om dezelfde reden is het ook aan te bevelen om het gazon grotendeels bladvrij te houden. Het najaar is, door de achtergebleven warmte van de nazomer en regenval, ook een prima moment om een gazon of eventuele kale plekken tussen het gras opnieuw in te zaaien.

Warmteminnende planten naar binnen halen

Niet alle planten zijn goed bestand tegen de weersomstandigheden in de Nederlandse herfst en winter. Het zou zonde zijn om planten die gevoelig zijn voor de kou buiten te laten verpieteren. Door uw lentebloeiers naar binnen te halen, kunt u ook het volgende jaar nog genieten van deze planten.

Tip: Op zoek naar vaste planten? In deze blog hebben we verschillende vaste planten op een rij gezet!

Haal de lentebloeiers naar binnen voordat de eerste nachtvorst optreedt. Wanneer het zover is, valt in Nederland nooit exact te voorspellen. Wacht dus niet te lang als u de koukleumen in uw plantencollectie nog een poos in goede conditie wilt houden. Wat in huis de beste plek is om een plant neer te zetten, hangt een beetje van de soort af. Planten die in de winter hun bladeren verliezen, nemen genoegen met een plekje in het donker. Altijdgroene soorten hebben ook in de herfst en winter het nodige zonlicht nodig en kunnen dus het beste op de vensterbank staan.

Rozenstruiken bijwerken

herfstklaar

Rozen zijn typische laatbloeiers en willen ook in het najaar nog wel eens de neiging hebben om te bloeien. Verwijder in het najaar de uitgebloeide stengels en zwakke scheuten uit uw rozenstruiken, maar bemest de planten pas aan het einde van de winter. Ook het planten van rozen doet u bij voorkeur aan het einde van de herfst of aan het begin van de winter.

Tip: Al toe aan het bemesten van uw planten? In deze blog vertellen we meer over de verschillende mestsoorten!

Investeer in een eetbare tuin

Heeft u een moestuin of wilt u graag eetbare gewassen gaan verbouwen in uw achtertuin? Dan is de herfst een prima periode om groenten als andijvie, spinazie, sla of winterpeen te verbouwen. Ook tuinkers kan in de herfst prima worden gezaaid. Meer weten over wat u in de moestuin kunt doen in de herfst? We hebben er eerder DEZE (link naar blog die nog moet komen) blog over geschreven.

Maak uw tuin vogelvriendelijk

Een van de mooiste wintertaferelen is de activiteit van de diverse vogels die zich in of rondom uw tuin ophouden. Het najaar is een prima periode om de tuin alvast vogelvriendelijk in te richten. Hang bijvoorbeeld nestkastjes of vogelhuisjes op die onze gevederde vrienden de gelegenheid bieden om alvast te wennen aan hun winterverblijf.

Het huisje mag niet te warm of te koud zijn. Gebruik daarom bij voorkeur hout met een dikte van 1,5 tot twee centimeter. Door vetbollen of pindazakjes op te hangen en speciale voedertafels voor de dieren in te richten, lokt u in de gure maanden nog meer vogels naar uw tuin.

Egels aantrekken in de herfst

Ook egels zijn dieren die graag hun opwachting maken in natuurlijk vormgegeven en ingerichte tuinen. Behalve dat het mooie en leuke dieren zijn, vervullen egels ook een nuttige ecologische rol. Het zijn namelijk nuttige natuurlijke bestrijders. Egels voeden zich met insecten en slakken die schadelijk kunnen zijn voor uw tuinplanten. Door een kleine opening in de heg of schutting te maken, kunnen egels uw tuin gemakkelijk bereiken. Composthopen of takkenbergjes vormen geschikte schuilplekken voor de stekelige zoogdiertjes.

herfstklaar

Tip: Meer weten over egels in de tuin? Lees onze blog erover!

Zorg voor wat extra kleur en sfeer

Ook in de herfst kunt u gemakkelijk extra sfeer en kleur aanbrengen in de tuin. Plaats bijvoorbeeld najaarsbloeiers met kleurrijke takken. Daarnaast zijn er volop pompoenen, kalebassen en andere soorten sierfruit verkrijgbaar die u neer kunt leggen op uw tuintafel of in een hoekje van de tuin. Ook een vuurkorf of vuurschaal is een prima hulpmiddel om ook de donkere herfstavonden van een extra sfeertint te voorzien.

Tip: Heeft u een houtkorf of vuurschaal? In deze blog beschrijven de voordelen van verschillende soorten hout om te branden!

Planten stekken

De herfst is een goede periode om planten te verstekken. Dit betekent dat u planten die te groot zijn geworden afsteekt en ze op een kale plek in de tuin weer neerzet. Zo kan de plant ook op andere plekken groeien. Natuurlijk is het ook mogelijk om een stekje van de plant aan iemand anders weg te geven.

Verstekken is extra aan te raden bij bodembedekkers. Wanneer u deze planten op andere plekken terug laat komen, kan de bodem in het voorjaar mooi dichtgroeien.

Bollen planten

Zin in mooie bloemen in het voorjaar? Dan is de herfst een goede tijd om alvast bloembollen te planten. De grond is in de herfst goed vochtig en de temperatuur is nog redelijk zacht, waardoor de bollen zich in de winter goed staande kunnen houden. Voorbeelden van bloembollen die u kunt gaan planten zijn tulpen, krokussen en narcissen.

Tuinmeubel

Haal het tuinmeubilair naar binnen

Heeft u in de zomer heerlijk genoten van bijvoorbeeld een loungeset? Dan is het verstandig om deze voor de herfst naar binnen te halen. Hoewel de herfst vaak nog dagen met fijne temperaturen kent, kan het weer ook erg slecht zijn. Om beschadiging van het tuinmeubilair te voorkomen is het daarom verstandig om alle tuinmeubelen naar binnen te halen voordat het weer schade kan toebrengen. Natuurlijk kunt u het meubilair ook beschermen door middel van beschermingshoezen.

Tuinmeubilair van hardere materialen kunt u vaak makkelijker het hele jaar door laten staan. Hierdoor kunt u ook in de herfst, wanneer het soms nog erg lekker kan zijn buiten, genieten van alles wat uw tuin te bieden heeft.  

Gerelateerde artikelen

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder