Winkelmand
BTW
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Hoe en wanneer moet ik snoeien?

Om het groeiproces van uw tuinplanten optimaal te laten verlopen, is het zaak om het groen op gezette tijden een goede snoeibeurt te geven. Maar hoe en wanneer kunt u het beste snoeien? Het antwoord op die vraag varieert per planttype. In dit artikel laten we zien hoe u het snoeiwerk het beste kunt aanpakken en welke planten u wanneer moet snoeien.

Stelregels voor het snoeien

Hoewel elke plant natuurlijk vraagt om een soortspecifieke aanpak, zijn er wel een aantal basisregels waar u zich bij het snoeien altijd aan moet houden. We zetten ze hieronder kort voor u uiteen.

 • Zorg voor goed, degelijk en scherp snoeigereedschap. Botte snoeischaren leveren rafels rond de snoeiwond op. Deze littekens zijn een welkome uitnodiging voor schimmels die de plant op den duur kunnen aantasten.
 • Kijk voor het uitvoeren van de snoeiwerkzaamheden goed welke takken afgezaagd kunnen of moeten worden. Het is namelijk wel zaak om de structuur van de stuik of boom intact te laten.
 • Snoei bij voorkeur net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten is gericht. Deze scheut zal verder groeien, waardoor de struik een open structuur behoudt.
 • Haal over elkaar groeiende takken weg.
 • Snoei niet bij zeer lage temperaturen, zeker niet als het vriest.

Vroeg snoeien

Het is verstandig om planten waarvan de sapstroom al vroeg op gang komt (de voorjaarsbloeiers) in de wintermaanden (soms zelfs voor de jaarwisseling) te snoeien. Dit geldt bijvoorbeeld voor berken, kastanjebomen, esdoorns en druivenstruiken. Als je bij deze soorten langer wacht, zullen de snoeiwonden gaan bloeden. Let er wel op dat je een wat warmer deel van de winter kiest, dus dagen waarop de temperaturen niet flink onder het vriespunt duiken.

snoeien

Omdat in de winter de structuur van bladverliezende planten zoals heesters goed te zien is, kunnen oude en minder fraaie struiken in de winter prima worden teruggesnoeid. Eventuele ‘verjongingssnoei’ is ook mogelijk, al brengt die het nadeel met zich mee dat voorjaarsbloeiers dan het eerstvolgende jaar geen bloemen zullen dragen. 

Zomer- en najaarsbloeiers snoeien

Voor de zomer- en najaarsbloeiers geldt een ander snoeiregime. Alle heesters die na juni pas bloeien dienen bijvoorbeeld in het voorjaar te worden gesnoeid. Dat geldt ook voor typische en populaire najaarsbloeiers als lavendel, vlinderstruik en de diverse rozensoorten. Als u die te vroeg snoeit, bestaat de kans dat er nog takken ingevroren zijn. Als u die voor de winter snoeit, raken de takken onherstelbaar beschadigd. Snoei voorjaarsbloeiers ook kort na de bloeiperiode. Zo bent u verzekerd van een mooi bloemenspektakel tijdens het volgende voorjaar.

Snoeikalender voor populaire tuinplanten

 • Januari: dit is de beste maand om blauweregen (Wisteria) voor de eerste keer te snoeien. Knip deze plant terug tot op een drietal takken.
 • Februari: dit is de beste maand voor het snoeien van fruitbomen. Kies wel voor vorstvrije dagen om de snoeiwerkzaamheden uit te voeren.
 • Maart: dit is de beste periode voor rozen (vanaf de eerste week van maart), lavendel (half maart-begin april), winterjasmijn (na de bloei in maart), pluimhortensia (half maart op vorstvrije dagen) en vlinderstruik (half maart-eind april).
 • Mei: dit is de ideale tijd van het jaar om buxus (gedurende het tweede deel van de maand), de hagen in uw tuin (voor 21 juni, omdat de planten daarna weer een extra groei-impuls krijgen), winterheide (na half mei) en steenvruchtbomen aan een goede snoeibeurt te onderwerpen.
 • Juli: de ideale maand voor diverse vaste planten (denk bijvoorbeeld aan ridderspoor, vrouwenmantel, ooievaarsbeksoorten, klokjesbloem en korenbloem), berk, esdoorn, haagbeuk en diverse notenbomen.
 • In augustus kunt u de buxus een tweede snoeibeurt geven. snoeien

Conclusie

U ziet het, goed snoeien gaat gepaard met beleid en vereist een goede jaarplanning. Door goed na te gaan welke soorten wanneer het beste gesnoeid kunnen worden, houdt u de tuin in topconditie en kunt u er het hele jaar met volle teugen van genieten!

Gerelateerde artikelen

De voordelen van perzikstenen in je tuin

Als je op zoek bent naar een mooie en praktische bodembedekker voor je tuin, overweeg dan eens perzikstenen. Deze natuurlijke… Lees verder

Franse wijnvaten: Een stukje geschiedenis, vakmanschap en decoratie in je interieur of tuin

Franse wijnvaten van 225 liter zijn niet alleen functioneel in de wijnproductie, maar ook esthetisch aantrekkelijk en brengen een uniek… Lees verder

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder