Nog maar een paar dagen korting op Franse Boomschors in big bags, bekijk de actie!.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Zo geef je de tuin een make-over voor de lente

De lente klopt inmiddels alweer luid aan de voordeur. Hoog tijd dus om de tuin lenteklaar te maken en een mooie make-over te geven. Wij geven u een aantal handige tuin- en terrastips voor een seizoen vol buitenleven.

Pak het onkruid aan

De strelingen van de aangename voorjaarszon zijn niet alleen goed voor het welbehagen van de menselijke ziel, maar missen ook hun uitwerking op het onkruid niet. Veel onkruidsoorten groeien gestaag en beginnen met het vormen van zaden als de temperaturen en het aantal zonuren gaan oplopen. Wees de woekering voor en begin al met het wieden van ongewenste tuingasten voordat het onkruid vaste voet aan de grond begint te krijgen.

Planten snoeien

Maart is een prima maand om planten als rozen en hortensia’s te snoeien. Op tijd snoeien bevordert de plantengroei. Richt u bij het snoeien vooral op zeer oude (ouder dan drie jaar) en verzwakte takken. Het wegsnoeien van dit oude hout zorgt voor een groetere en vollere bloei van de bloemen. Let wel goed op dat u niet alle oudere takken wegsnoeit. Met name veel hortensiasoorten bloeien bij voorkeur op hout dat ongeveer een jaar oud is.

Make-over van de tuin met kleurrijke bloemen en borders

Make-over

Wilt u de lentetuin voorzien van een fleurige make-over en omtoveren tot een prachtig kleurenfestijn? Maak dan gebruik van borders en voorjaarsbollen. Plant bijvoorbeeld uitgebloeide narcissen, krokussen, hyacinten, tulpen, viooltjes en andere voorjaarsbloeiers die hun werk in huis al hebben gedaan daarom daarna buiten in de border. Het jaar daarop zullen deze dan vrolijk opnieuw opkomen in de tuin. Door gebruik te maken van borders, creëert u hoogteverschillen en aparte kleurenhoekjes die elkaar mooi complementeren. Door jaarlijks of zelfs seizoenaal te variëren met soorten en kleuren, voorziet u uw tuin geregeld van een frisse look.

Lentemake-over voor het gazon

Vergeet ook het gazon niet. Gras is taai en heeft vaak al genoeg aan temperaturen van vijf of zes graden om na de winter een eerste groeispurt in te zetten. Wacht dus ook niet te lang met de eerste maaibeurt. Na het maaien kunt u de grond voorzichtig bemesten. Let daarbij wel altijd goed op het weerbericht. Het ideale tijdstip om het gazon te bemesten is vlak voor een regenbui. Dan kunnen de mestkorrels of de droge mest snel de grond in trekken. Pas wel op dat de grond niet te zwaar bemest wordt. Dit maakt de bodem namelijk een stuk kwetsbaarder.

Geef de vijver een goede beurt

Het vroege voorjaar is ook een prima periode om de vijver een goede schoonmaakbeurt te geven. Maak de pompfilters schoon en verwijder de afgestorven resten van de waterplanten van vorig jaar. U kunt er ook voor kiezen om de vijver een complete make-over te geven door er andere planten of nieuwe vissen in te zetten.

Het terras voorjaars- en zomerklaar maken

Begint het weer langzaamaan zachter en aangenamer te worden? Het seizoen van buiten eten, lange avonden in de tuin en zonnebaden komt dan langzaam weer op gang. Tijd dus om alvast het tuinmeubilair van stal te halen. Voorzie de tafels, stoelen, schuttingen en houten kasten van een goede onderhoudsbeurt. Een likje verf of beits en uw tuinstoel is weer zo goed als nieuw. Met een hogedrukspuit kunt u ook de terrastegels weer prachtig schoon krijgen. Wilt u het terras liever voorzien van een compleet nieuwe uitstraling? Neem dan eens een kijkje online of bij uw lokale tuincentrum om ideeën op te doen voor een stijlvolle make-over.

Nieuwe tuinaccessoires

Make-over

Uw lentemake-over krijgt extra cachet door het plaatsen van nieuwe tuinaccessoires. Tuinlichtjes, waterbestendige posters, Tuinkabouters, fraaie bloempotten, gieters, tuintapijten, sierfruit, de mogelijkheden zijn eindeloos, zeker voor de tuinliefhebber met een creatieve geest. Geen zin om veel geld uit te geven aan accessoires? Of gaat u liever voor een volledig natuurlijke uitstraling? Maak dan mooi creaties van natuurlijke producten die gemakkelijk buiten te vinden zijn zoals dennenappels, takken of boomstronken.

Geef de tuin een natuurlijke make-over

Het voorjaar is ook de tijd waarin het dierenleven weer zijn soortenrijkdom begint te ontvouwen. U kunt de make-over van uw tuin hier ook prima op inrichten door bijvoorbeeld vogelhuisjes op te hangen, bijen- en insectenhotels te plaatsen, pindazakjes voor eekhoorns op te hangen en takkenhoopjes voor egels (goede natuurlijke slakkenbestrijders!) aan te leggen. Wellicht kiest een paartje mezen uw tuin wel uit als de plek om de jongen groot te brengen of vinden de steeds zeldzamer wordende wilde bijen er een ideaal toevluchtsoord! Ook in uw vijver kunt het dierenleven stimuleren door te zorgen voor een biotoopje dat bijvoorbeeld kikkers, salamanders en libellen aantrekt.

Gerelateerde artikelen

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder