Hoeveel pellets verbruikt een pelletkachel per jaar?

Pellets , Pelletkachel , Verbruik | Gepubliceerd op 10 September 2017

Naast milieuvriendelijkheid en rendement vormen de kosten van een kachel natuurlijk een bepalende factor of je wel of niet een kachel aanschaft. Is een pelletkachel zuiniger en energievriendelijker dan een traditionele gaskachel? En hoeveel houtpellets verbruikt een pelletkachel op jaarbasis ongeveer? In deze blog geven we antwoord op deze vragen.

Wat is zijn houtpellets?

Houtpellets zijn een vorm van brandstof die wordt vervaardigd uit samengeperst houtafval van bijvoorbeeld snoeihout of zaagsel. Het afval wordt gemalen en gaat daarna de pelletpers in. Hier worden het pellets van gemiddeld 6 millimeter dik, met een lengte van 10 tot 40 millimeter. Er worden bij het persen van de pellets geen toevoegingen gedaan, waardoor een stukje pellet voor de volle 100% van hout is. En, omdat pellets onder zeer hoge druk geperst worden, hebben ze een hogere energiewaarde dan een normaal blok hout.

 

houtkachel waar op letten

Pellets zijn gemaakt van restafval van onder andere zaagsel en snoeihout

Het grote voordeel van pellets is dat het een onuitputtelijke bron is. Andere brandstoffen als gas en olie raken steeds schaarser, maar pellets zullen er, zolang de zon schijnt, altijd zijn. Daarnaast is het een verantwoordelijke keuze, omdat restafval gerecycled wordt. Naast deze milieuvriendelijke voordelen bespaart het ook nog geld. Met een pelletkachel kunt u tot wel 25% van de energiekosten besparen.

Stand en vermogen van de pelletkachel

Hoeveel pellets een pelletkachel in een jaar precies verbruikt, hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de stand waarin het apparaat staat en het vermogen dat de kachel heeft. Hoe hoger u de stand zet, hoe meer pellets er in de vuurkorf vallen. Ook het vermogen speelt een rol. Een pelletkachel met een groter verbrandingsvermogen zal meer pellets opbranden dan een model met meer minder vermogen.

Hoeveel verbruikt uw pelletkachel?

Gemiddeld gezinsverbruik

Berekeningen wijzen uit dat een gemiddeld gezin met twee kinderen, wat een pelletkachel de hele winterperiode (het eerste deel van het voorjaar, het late najaar en de daadwerkelijke winter) gebruikt, ongeveer 1.500 kilo aan pellets verbruikt. Hierbij is uitgegaan van een gemiddelde eengezinswoning, een binnentemperatuur van 20-21 graden, dubbel glas, een normale isolatie en een doorsnee winter. Is de winter net wat kouder dan normaal of het huis net wat minder goed geïsoleerd? Dan kan het pelletverbruik oplopen tot zo’n 2.000 kilo .

Constante prijzen

Een van de belangrijkste financiële voordelen van een pelletkachel is dat de prijs van pellets al jaren erg constant is. De verwachting is dat dit ook voor de toekomst geldt, aangezien de maatschappij steeds meer aan het vergroenen is en de prijzen van pellets minder hard zullen stijgen dan die van niet-hernieuwbare energiebronnen als gas, kolen en olie. De bosoppervlakte is in Europa de laatste jaren bovendien sterk gegroeid, een ontwikkeling die bijvoorbeeld in Duitsland heel duidelijk waarneembaar is.

Concreet besparingsbedrag met pellets

Wat betekenen de bovengenoemde gegevens nou precies voor uw portemonnee? Een gemiddeld gezin gebruikt met een pelletkachel per jaar zo’n 1.500 tot 2.000 kilogram aan houtpellets. Dit komt neer op een bedrag tussen de 382,50 en 500 euro. Als we kijken naar de hoeveelheid gas die een vergelijkbaar gezin per jaar ongeveer opstookt, dan lopen de kosten al gauw op tot een bedrag tussen de 900 en 1100 euro. Ruim het dubbele dus! Een extra voordeel is dat een pelletkachel vaak aanzet tot energiezuiniger gedrag in het huishouden, onder meer door functionaliteiten zoals de ecostopfunctie en thermostaatcomputer.

Bespaar nu met onze pellets >>

Lagere gasrekening dankzij de pelletkachel

De bovenstaande cijfers illustreren dat u een pelletkachel in de praktijk dus snel terugverdiend. Bovendien daalt de maandelijkse gasrekening op termijn aanzienlijk, terwijl u ook het milieu ontziet door een pelletkachel te gebruiken. Een win-win situatie dus!

Gecertificeerde pellets

Bij Bustotaal hebben we uitsluitend gecertificeerde pellets. Dit doen we om u als klant 100% zekerheid te geven van goede pellets. De pellets zijn allemaal voorzien van DIN+ en EN+/A1 certificaten, die ook vereist worden door de pelletkachel installateurs. U heeft de keuze tussen tussen witte en bruine pellets. De witte pellets zijn voor iedere houtpelletkachel geschikt door de hoge verbrandingswaarde en het lage asgehalte. Bruine pellets zijn een productie van hardhout, dit zorgt ervoor dat de pellets warmer en minder fel branden dan witte pellets. Beide soorten pellets hebben geen toegevoegde chemische stoffen of lijmresten, waardoor de premium pellets geen schade aanbrengen aan de kachel.

Hulp nodig?

De keuze voor de juiste pellets kan lastig zijn. Heeft u hulp nodig bij het kiezen van het soort hout of de juiste hoeveelheid? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.